Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 | 6:03

Η εορτή του Αγίου Λουκά του ιατρού στα Άνω Λιόσια

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Λουκα Επισκοπου Συμφερουπολεως και Κριμαίας του ιατρού στο ομώνυμο παρεκκλήσιο που υπάρχει στα Άνω Λιόσια.

Χθες το απόγευμα στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, συμπαραστατούμενος από πλειάδα ιερέων της Μητροπόλεως.

Ο κ. Αθηναγόρας στο κήρυγμά του μίλησε για την υπομονή που επείδειξε ο Άγιος στους διώγμούς και τις κακουχίες από το αθεϊστικό καθεστώς.

Υπομονή σημαίνει μένω χαμηλά και στην αφάνεια, μένω κάτω ώστε να μην φαίνομαι και υπερηφανεύομαι. Και για να έχει αποτέλεσμα αυτή η υπομονή, που πολλές φορές συνδέεται με θλίψεις και άλλες φοβερές καταστάσεις, πρέπει να συνδεεται με την ελπίδα ότι ευρισκόμενοι στην αφάνεια παίρνουμε δύναμη για την συνέχεια. Κλασσικό παράδειγμα υπομονή είναι ο ίδιος ο Χριστός που ενώ ευρίσκεται προσευχόμενος στο κήπο της Γεσθημανή και βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, εκείνο που διασώζει την υπομονή Του είναι τα λόγια προς τον πατέρα Του “πλὴν οὐχ ὡς ἐγὼ θέλω, ἀλλ᾿ ὡς σύ”.

Σε άλλο σημείο ο κ. Αθηναγόρας υπογράμμισε πως “Ο Άγιος σε όλη του την ζωή επέδειξε υπομονή στην ασθένεια της συζύγου του, στις διώξεις και τις φυλακίσεις. Και όπως αναφέρει ο υμνωδός από την επαφή με τον Άγιο Λουκά “αρυόμεθα υπομονή εν ταις θλίψεσι”. Εννοεί δηλαδή πως με την υπομονή, όχι ως παθητική στάση αλλά ως έλλογη υπομονή που την μετατρέπουμε σε ενέργεια ελπίδας ότι Εκείνος βρίσκεται δίπλα μας σε κάθε θλίψη και δυσκολία”.

Εν συνεχεία ακολουθησε η λιτάνευση της εικόνας με την συμμετοχή κλήρου και λαού.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη Νικοδήμου Αθανασίου, πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Ιλίου και την συμμετοχή ιερέων από τις όμορες ενορίες.

Ο π. Νικόδημος στο κήρυγμά του τόνισε πως “Όπως ο Σταυρός και το Πάθος του Κυρίου, προηγήθηκαν της Ανάστασής Του έτσι και στον Άγιο Λουκά τον ιατρό, της δόξας και της αίγλης προηγήθηκε το μαρτύριο”, ενώ επεσήμανε πως “ο Άγιος Λουκάς ομολόγησε την Αλήθεια και την ύπαρξη του Θεού και ότι η σωτηρία μας επιτυγχάνεται με την ένωση μαζί Του”.

Εκ μερους των ιερέων ο αρχιμανδρίτης Τίτος Χρήστου προϊστάμενος του ναού ευχαρίστησε τους ιερείς για την παρούσία του στην πανήγυρη, ιδιαιτέρως δε τον Ποιμενάρχη κ. Αθηναγόρα, τον πρωτοσύγκελλο Νικόδημο Αθανασίου, αλλά και τον π. Αναστάσιο Μπαστούνη που είναι ο κτήτωρας του παρεκκλησίου προς τιμήν του Αγίου Λουκά.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΑΡΟΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ