Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 | 16:18

Έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου Γεωργίας για εισπήδηση της Μόσχας σε επαρχία του

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Την έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου Γεωργίας σχετικά με περιστατικό εισπήδησης της Ρωσικής Εκκλησίας σε επαρχία του εκφράζει με επιστολή του ο διευθυντής του γραφείου εξωτερικών υποθέσεων της Εκκλησίας της Γεωργίας, μητροπολίτης Ζουγκντίντι και Τσαΐσι, Γεράσιμος.

Η επιστολή απευθύνεται στον διευθυντή του γραφείου εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνα αλλά και στον αρχιεπίσκοπο Βλαντικάβκαζ και Αλανίας, Λεωνίδα και αφορά σε θεία λειτουργία που τελέστηκε ανήμερα Χριστουγέννων (7 Ιανουαρίου) από ιερέα της Ρωσικής Εκκλησίας στον καθεδρικό ναό του Τσχινβάλι, το οποίο αποτελεί έδαφος του Πατριαρχείου Γεωργίας.

Σε έντονο ύφος, ο μητροπολίτης Ζουγκντίντι κάνει λόγο για απαράδεκτη και παράνομη πράξη για την οποία καλεί τη Ρωσική Εκκλησία να λάβει αυστηρά μέτρα.

Ακολουθεί η επιστολή στα ελληνικά

«Χαιρετισμοί και ευχές για τα Χριστούγεννα!

Σας απευθύνω έκκληση για το ακόλουθο σημαντικό ζήτημα:
Μάθαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι στις 7 Ιανουαρίου του 2021, την ημέρα των Χριστουγέννων, τελέστηκε λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Τσχινβάλι από τον ιερέα Σέργιο Κοκώεβ, κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Βλαντικάβκαζ και Αλανίας της Ρωσικής Εκκλησίας (https://sputnik-ossetia.ru.2021.01.07).

Όπως γνωρίζετε, η πόλη Τσχινβάλι είναι το κανονικό έδαφος της Ιεράς Μητρόπολης Τσχινβάλι και Νικώζι της Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, με τον σημερινό αρχιερέα Μητροπολίτη Ησαΐα (Chanturia).
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, πάντα αναγνώριζαν και συνεχίζουν να αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Γεωργίας τόσο στην Αμπχαζία όσο και στο Τσχινβάλι.

Σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο, είναι απαράδεκτο να πραγματοποιείται οποιαδήποτε θρησκευτική δραστηριότητα από τον κλήρο άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών χωρίς την άδεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας και χωρίς τη συγκατάθεσή μας, και παρόμοιο παράπτωμα βλάπτει τη σχέση μεταξύ των εκκλησιών μας.

Ελπίζουμε ότι θα διερευνήσετε το προαναφερθέν ζήτημα, θα λάβετε αυστηρά μέτρα εναντίον των κληρικών που έχουν διαπράξει αυτήν την παράνομη πράξη και παρόμοιο γεγονός δεν θα συμβεί ξανά.

Σας εύχομαι υγεία, ευτυχία και χάρη του Θεού στην υψηλή σας υπηρεσία».

Πηγή-Μετάφραση: wenews.ge

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ