Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 | 14:38

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Εμμανουήλ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Κάλεσμα να συνεχίσει “την αναντικατάστατον παράδοσιν της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, την παράδοσιν της Ρωμηοσύνης της Πόλεως” έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον νέο Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

Κατά την τελετή ενθρόνισης που πραγματοποίθηκε χθες το μεσημέρι στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε «Ασκείς, άγιε αδελφέ, ευόρκως, ήδη επί εικοσιπενταετίαν όλην, επισκοπικόν έργον, το οποίον είναι διά τον κάθε επίσκοπον έμπρακτος ανάδειξις της μεταμορφωτικής δυνάμεως της Εκκλησίας εν τω κόσμωΚαλείσαι να συνεχίσης αυτό το υψηλόν έργον διακονίας από μιάς διαφορετικής επάλξεως και να συντελής εις το μεγαλείον της Αποστολικής και Μαρτυρικής Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, της εστολισμένης με κατορθώματα αιώνια, πεποικιλμένης με ροάς δακρύων, πεποτισμένης με αίματα μαρτυρικά, πεπλουτηκυίας τιμίοις λειψάνοις. Αναλώσου ως ποιμενάρχης, συνεχίζων την αναντικατάστατον παράδοσιν της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, την παράδοσιν της Ρωμηοσύνης της Πόλεως, ήτις είναι παρακαταθήκη ήθους και αρχοντιάς, κενώσεως και θυσίας, διαμορφωθείσα κατά την διάρκειαν αιώνων μακρών, και μάλιστα ουχί αδαπάνως, αλλ᾽ έχουσα πολλάκις ως τίμημα και στέφανον το μαρτύριον. Κλίνον ευήκοον ούς εις την φωνήν της ιεράς παραδόσεως και αποδέξου αυτήν ουχί ως φωνήν εκ του παρελθόντος, αλλ᾽ ως ζων και ζωοποιούν παρόν, και ως την φωνήν της αιωνιότητος.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη μακρά εμπειρία του νέου Ποιμενάρχη της Γεροντικής Μητροπόλεως Χαλκηδόνος από τις σημαντικές αποστολές που του ανέθεσε κατά καιρούς η Μητέρα Εκκλησία. 

«Η μέχρι τούδε ευδόκιμος διακονία σου εις την Ιεράν Μητρόπολιν Γαλλίας και η προτέρα επιτυχής υπηρεσία σου παρά τη Ευρωπαική Ενώσει, αλλά και η λυσιτελής συμμετοχή σου εις Συνοδικάς Επιτροπάς και εις άλλας υψηλάς και σημαντικάς αποστολάς της Μητρός Εκκλησίας, σε κατέστησαν έμπειρον οιακοστρόφον, δεδοκιμασμένον και έτοιμον να αναλάβης την διακονίαν της Γεροντικής ταύτης Μητροπόλεως και όλων των υπολοίπων ευθυνών, τας οποίας θα σε αναθέτη το σεπτόν μας Κέντρον”.

Δεν παρέλειψε να εξάρει τα χαρίσματα του νέου μητροπολίτη “λέγομεν την θεολογικήν σου παιδείαν, την γλωσσομάθειάν σου, την σύνεσιν και το ταπεινόν σου φρόνημα, αλλά και την εσωτερικήν και αυθόρμητον πίστιν σου εις τον Θεόν, ως και την αδιαπραγμάτευτον αφοσίωσίν σου εις τε τον Πατριάρχην και εις τα δίκαια και ιερά συμφέροντα του Αποστολικού Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως.Έχεις προσφέρει πάμπολλα και αξιάγαστα εις τον τομέα των διαθρησκειακών διαλόγων. Εκέρδισες επαξίως την εμπιστοσύνην των συνομιλητών σου, γεγονός το οποίον αποτελεί μέγιστον κεφάλαιον διά την πρόοδον του όλου εγχειρήματος. Εφήρμοσες μέχρι σήμερον αυτά τα οποία προέτεινε και η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας“.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, μεταξύ άλλων, ανέφερε “διακηρύσσω ότι το πρόγραμμά μου είναι το πρόγραμμα της Εκκλησίας, το “αρπάσαι κόσμον, δούναι Θεώ”, το βιούσθαι την ένσαρκον οικονομίαν έως των εσχάτων, το πορεύεσθαι αδιαλλείπτως εκ του κατ΄εικόνα προς το καθ΄ομοίωσιν, το γενέσθαι μίαν ποίμνην με ποιμένα τον Αρχιποίμενα Χριστόν, το ιερουργείν την Άχραντον Εικόνα Εκείνου, το ζην εν Αυτώ και κατ΄Αυτόν.

Τέλος, απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου λέγοντας “υποβάλλω την απόλυτον ευγνωμοσύνην μου, την έως τελευταίας μου αναπνοής πιστότητα προς τον Θεσμόν και προς το Υμέτερον πρόσωπον, την αταλάντευτον και αδιαπραγμάτευτον αφοσίωσίν μου, την παραμονήν μου υπό το ιερόν Υμών κέλευσμα και ως συγκυρηναίος υπό τον Σταυρόν των ευθυνών Υμών».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ