Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 | 19:47

Η ενθρόνιση αντιγράφου της Εικόνος της Πορταϊτίσσης στον Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Ασσήρου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Εις τον ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης της κωμοπόλεως της Ασσήρου, ιερούργησε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της και’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Προ της ενάρξεως της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή και η ενθρόνιση της αντιγράφου Εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, η οποία καθαγιάστηκε με τον Άγιο Μύρο και Ευλογήθηκε, εις το πάνσεπτο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Ιβήρων Αγίου Όρους και έπροσθεν της πρωτοτύπου Εικόνος, μετά το πέρας της μεθεόρτιας Πανηγυρικής Αρχιερατικής Λειτουργίας της λεγομένης και «Λειτουργίας των Κτητόρων» την 29η Αυγούστου 2017.

Στην αρχή της ομιλίας του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην σημασία του γεγονότος της ελεύσεως του αντιγράφου της Θαυματουργού και Πανσεβασμίου Εικόνος της Πορταϊτίσσης, εις τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ασσήρου και της μεγάλης Ευλογίας που παρέχεται εις την επαρχία μας, εκφράζοντας την χαρά του και επαινώντας για την πρωτοβουλία του αυτή, τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ναού, Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου, π. Αλέξανδρο Φίλλιο, μεταφέροντας παράλληλα τις ευχές του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ναθαναήλ και της Αδελφότητος αυτής, σημειώνοντας «από σήμερα θα υπάρχει και αυτό το ορατό σημείο της ευλογίας της Παναγίας μας, διότι η ανθρώπινη φύση διά των αισθητών έρχεται και οδηγείται είτε προς τα αγαθά διά της Χάριτος του Θεού.

»Η Αγία μας Εκκλησία φροντίζει και εξαγιάζει τις αισθήσεις μας και μέσα από τις Ιερές και Άγιες Εικόνες της, οι οποίες μας διδάσκουν με τις εικονιζόμενες μορφές, μας θυμίζει ότι είμαστε και εμείς οι ίδιοι, εικόνες του Ζώντος Θεού και έτσι θα πρέπει να παραμένουμε και να ανακτούμε την πνευματική μας ζωή, όχι συσχηματιζόμενοι και ταυτιζόμενοι με την αμαρτία, αλλά έχοντας την τόλμη και την αρετή της διακρίσεως, καθώς και ακέραιη και αφοσιωμένη την ζωή μας πλήρως εις το Θέλημα του Κυρίου».

Εν συνεχεία του λόγου ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τα νοήματα της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «έρχεται η φωνή του Θεού για να μας αφυπνίσει και να μας δώσει το μήνυμα εκείνο ότι δεν είμαστε για να ζούμε στον βούρκο της αμαρτίας αλλά ο σκοπός μας είναι να είμαστε συμπολίτες των Αγίων και οικείοι του Θεού, ζώντας μέσα στην ζωή της Εκκλησίας μας την Αγιάζουσα Χάρη Του.

»Είναι όμορφη η εν Χριστώ Ζωή στην λειτουργική μας παράδοση και ζωή. Κάθε μέρα είναι μία ευκαιρία, κάθε Θεία Λειτουργία είναι μία ευκαιρία, για να αγιασθούμε, να φωτισθούμε και να εγκαταλείψουμε αυτό που μας χωρίζει από τον Θεό και τους ανθρώπους.

»Ο άφρον της σημερινής περικοπής είναι η εικόνα που δείχνει την τοπογραφία της εποχής μας. Σε πιο τόπο βρίσκεται σήμερα ο άνθρωπος και σε πια κατάσταση βρίσκεται η ανθρωπότητα σήμερα. Ο κόσμος δυστυχώς σήμερα βρίσκεται σε μία κατάσταση αφροσύνης, χωρίς να σκέπτεται τον Θεό, τον άνθρωπο και την προσκαιρότητα όλων των επί γης αγαθών.

»Αυτός που είναι ο κατά Θεόν πλούσιος, είναι αυτός που τη ζωή του την βλέπει με προοπτική και με μέλλον. Ο Θεός μας χαρίζει τα επίγεια αγαθά εις τύπον των μελλόντων. Μας δίδει τα πάντα όχι για να τα χρησιμοποιούμε εγωιστικά αλλά για να γινώμεθα οικονόμοι των Θείων δωρεών και να μπορούμε να μεταφέρουμε την Ευλογία της Αγάπης του Θεού για όλους τους συνανθρώπους μας».

Προ της Απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, προχείρισε σε Πνευματικό τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πρόδρομο, εις τον οποίο και απεύθυνε επίκαιρους λόγους περί του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως και την Διακονία της Πνευματικής Πατρότητος, ενώ ευχόμενος προς όλους, τους προέτρεψε να βάλουνε μέσα στην καρδιά τους την Παναγία την Πορταΐτισσα, να καταφεύγουν στην Χάρη Της και να ζητάνε την προστασία και την βοήθεια Της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ