Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 14:21

Ενημέρωση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την έναρξη των εργασιών στο ιστορικό Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο σχεδιασμός και τα βήματα για την αποκατάσταση του σχολείου του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, ενός μικρότερου κτηρίου στον αυλόγυρό του, για την εγκατάσταση του κεντρικού εργοταξίου και για την τοποθέτηση των υποστυλωμάτων στο επιβλητικό κεντρικό ξύλινο οικοδόμημα, μετά και την εκπόνηση των μελετών και του πρώτου διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής συνάντησης που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σήμερα με πολυμελή ομάδα επιστημόνων που συνεργάζονται για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου της Ομογένειας.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος και οι Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος και Μέγας Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.

Ο Παναγιώτατος, σε σύντομο χαιρετισμό του, συνεχάρη τη νέα Εφοροεπιτροπή του Ιδρύματος του Ορφανοτροφείου, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουν. Επεσήμανε δε ότι όλοι οι ενασχολούμενοι με τα Κοινοτικά πράγματα οφείλουν να είναι προσεκτικοί διαχειριστές της κοινοτικής περιουσίας, η οποία αποτελεί κληρονομιά της Ρωμιοσύνης και ταυτίζεται με την ιστορική διαδρομή της στον χρόνο.

Συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα κ. Παντελεήμονα Βίγκα, συντονιστή της Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το Ορφανοτροφείο, για την προσήλωσή του στον στόχο της Μήτρος Εκκλησίας για τη διάσωση του ιστορικού Ομογενειακού κτηρίου και τη μέχρι σήμερα συστηματική εργασία του προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς και για τις άδειες που εξασφαλίστηκαν για την έναρξη των εργασιών. Επίσης, ευχήθηκε να εξευρεθεί, με τη βοήθεια του Θεού, το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την έναρξη και την ολοκλήρωση της αναστηλώσεως του Ορφανοτροφείου.

Στη συνέχεια ο κ. Βίγκας παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα και τη μεθοδολογία των εργασιών, που θα πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα στο ξύλινο συγκρότημα και στη συνέχεια μίλησαν η αρχιτέκτονας κ. Rabia Şengün, η οποία παρουσίασε τα στάδια και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και ο Καθηγητής κ. Oğuz Ceylan, εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία των εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι στην προσπάθεια διάσωσης του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, του μοναδικού ακινήτου για το οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας επ’ ονόματί του, έχουν συνεργαστεί αφιλοκερδώς σημαντικοί ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ενώ καθοριστική ήταν η βοήθεια του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και άλλων συναρμόδιων αρχών της χώρας.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Χοροστασία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό

Την ίδια στιγμή με την άδεια και την προτροπή του Παναγιωτάτου, το απόγευμα του Σαββάτου παραμονή της εορτής των Μυροφόρων, κατά τον μέγα εσπερινό στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας και συμπροσευχήθηκε πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ