Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 | 18:14

Ελπιδοφόρος για Αγία Σοφία: “Η Τουρκία υιοθετεί την κοσμοθεωρία του κατακτητή”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ραδιοφωνική συνέντευξη στο BBC σχετικά με την Αγία Σοφία παραχώρησε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο κ. Ελπιδοφόρος χαρακτήρισε “αδιανόητη” την απόφαση για τη μετατροπή του εμβληματικού ναού σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πληγή για το θρησκευτικό συναίσθημα όλου του χριστιανικού κόσμου αλλά και όχι μόνο, καθώς η Αγία Σοφία αποτελεί ταυτόχρονα “μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς” αλλά και “κέντρο της πίστης μας και της Εκκλησίας μας”.

Σχετικά με το γεγονός ότι, σύμφωνα με όσα έχει δεσμευτεί η τουρκική κυβέρνηση, η Αγία Σοφία θα παραμείνει προσβάσιμη για όλους και απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του δημοσιογράφου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σχολίασε πως με το προηγούμενο καθεστώς όλοι είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο χώρο του ναού και να προσευχηθούν “ισότιμα, χωρίς καμία εξαίρεση”. Πλέον, υπό τον χαρακτήρα του μουσουλμανικού χώρου λατρείας δεν μπορεί να συμβεί αυτό, καθώς για να εισέλθει κανείς σε έναν τέτοιο χώρο πρέπει και να ακολουθήσει ένα ιδιαίτερο “τελετουργικό” αλλά και να είναι μουσουλμάνος ώστε να έχει τη δυνατότητα να προσευχηθεί.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής μίλησε, τέλος, για αλλαγή στην “κοσμοθεωρία” του τουρκικού κράτους το οποίο το 1934 με την απόφαση του Κεμάλ πέρασε από τη θεοκρατία και την αντίληψη του κατακτητή σε ένα κοσμικού τύπου κράτος που αντιμετωπίζει τους πολίτες του ισότιμα, ενώ με την τωρινή κίνηση Ερντογάν επανέρχεται στην “κοσμοθεωρία του κατακτητή” αλλάζοντας έτσι και τη σχέση του με τους πολίτες. “Εάν η Πολιτεία υιοθετεί την κοσμοθεωρία του κατακτητή που έχει το δικαίωμα ως κατακτητής να μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, τότε αυτό είναι ένα επικίνδυνο μονοπάτι που πραγματικά δεν ξέρουμε πού μπορεί να μας οδηγήσει, και αυτό είναι κάτι που φοβάμαι πολύ”, ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Ελπιδοφόρος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ