“Η Άλωση της Αγίας Σοφίας είναι σαν μια νέα Άλωση της Πόλης. Μη με ρωτάτε λοιπόν πώς ένιωσα. Ένιωσα ταπεινωμένη” δηλώνει η διαπρεπής βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece και τον δημοσιογράφο Κώστα Πλιάκο.

Η κ. Αρβελέρ σχολιάζει την κίνηση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει και πάλι σε τζαμί την Αγία Σοφία ως “αποστασιοποίηση από τον δυτικό πολιτισμό” ενώ δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και σκληρές εκφράσεις για αυτή την ενέργεια του Τούρκου προέδρου. “Όταν αφαιρείς ένα μνημείο από την παγκόσμια κληρονομιά είσαι ή ασεβής, ή βλάκας. Κατά τη γνώμη μου ο Ερντογάν έκανε και ασέβεια και βλακεία” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η διαπρεπής βυζαντινολόγος μιλά ακόμα για την “ισχνή μειοψηφία” εντός της Τουρκίας που αντιτάχθηκε σε αυτή την απόφαση, για την αδυναμία της Ευρώπης να αντιδράσει με συνοχή, αλλά και για την απουσία κάποιας αντίδρασης, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, από την πλευρά της Ρωσίας.

“Τι ξέρει η διεθνής κοινότητα για την Αγία Σοφία; Ξέρει μόνο για το αρχιτεκτόνημα” απαντά η κ. Αρβελέρ σχετικά με τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. “Αλλά εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι οι ασεβείς έχουν ως εχθρό τα μνημεία” συνεχίζει, προσθέτοντας ακόμα πως “και μόνο αυτό θα έπρεπε να κάνει τους άλλους να σκεφτούν ότι τα μνημείο μιλάει. Και το καταλαβαίνουν αυτοί που το κάνουν να σωπάσει. Αλλά δεν το καταλαβαίνουν αυτοί που θα έπρεπε να το ακούνε”.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Αρβελέρ εδώ

Ετικέτες: