Η έκθεση “Μεσαιωνικό Βουκουρέστι της οικογένειας Mαυροκορδάτου” περιλαμβάνει τοιχογραφίες που ανακτήθηκαν από τη Μονή του Βουκουρεστίου, που ιδρύθηκε από τον Νικόλαο Μαυροκορδάτο, τον πρώτο κυβερνήτη των Φαναριώτων, ενώ κατεδαφίστηκε κατόπιν εντολής του δικτάτορα Νικολάι Τσαουσέσκου.

Οπως αναφέρει η επίσημη σελίδα του Πατριαρχείου Βουκουρεστίου basilica.ro, η έκθεση ανοίγει τις πόρτες της, την Παρασκευή στο Μουσείο του Βουκουρεστίου και τα εκθέματα περιλαμβάνουν εικόνες και αντικείμενα λατρείας, νομίσματα, κομμάτια της μεσαιωνικής αρχαιολογίας, ρούχα και αξεσουάρ εποχής, χαρακτικά, έγγραφα, λιθογραφίες.

Ιστορικά στοιχεία

Ο πρίγκιπας Νικόλαος Μαυροκορδάτος έθεσε το θεμέλιο λίθο της Μονής Βουκουρεστίου το 1716. Ένα οίκημα με έκταση 18.000 τετραγωνικών μέτρων, ήταν το μεγαλύτερο μοναστικό σύνολο της Ρουμανίας και πιθανώς το μεγαλύτερο στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο μοναστήρι υπήρχε ελληνικό σχολείο, τυπογραφείο, βασιλική βιβλιοθήκη και, αργότερα, ακόμη και φυλακή.

Τον Δεκέμβριο του 1984, ο δικτάτορας Νικολάι Τσαουσέσκου διέταξε την κατεδάφιση αυτού του ιστορικού και αρχιτεκτονικού μνημείου. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1985, αρκετοί ειδικοί με επικεφαλής τον ανέλαβαν την εξαγωγή τοιχογραφιών από τους τοίχους με μια ειδική τεχνική.

Η ομάδα των συντηρητών έσωσαν περίπου 80 θραύσματα, που αντιπροσωπεύουν μόνο 120 από το σύνολο των 2.000 τετραγωνικών μέτρων του πίνακα.

Photo credit: Facebook / Bucharest Museum – Suțu Palace
Photo credit: Facebook / Bucharest Museum – Suțu Palace
Photo credit: Facebook / Bucharest Museum – Suțu Palace
Photo credit: Facebook / Bucharest Museum – Suțu Palace

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: