Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 9:27

EKTAKTO: Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Εκοιμήθη πριν από λίγο μια από τις σημαντικότερες μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Ωκεανίας,  Στυλιανός (Χαρκιανάκης) εγεννήθη εν Ρεθύμνω Κρήτης το 1935. Εσπούδασεν εις την Ι. Θεολογικήν Σχολήν της Χάλκης, αποφοιτήσας το 1958. Διάκονος εχειροτονήθη το 1957 και Πρεσβύτερος το 1958. Μετεξεπαιδεύθη εις την Συστηματικήν Θεολογίαν και Φιλοσοφίαν της Θρησκείας, εν Βόννη Δυτικής Γερμανίας έως το 1966. Το αυτό έτος διωρίσθη Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων εν Θεσσαλονίκη και Αντιπρόεδρος και εν συνεχεία Πρόεδρος του εν αυτή Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

Ανεκηρύχθη Διδάκτωρ της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1965) και διετέλεσε Υφηγητής της Συστηματικής Θεολογίας εν τω Πανεπιστημίω Θεσσαλονίκης (1969-1975). Το 1970 εξελέγη παμψηφεί, υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Μιλητουπόλεως παραμένων εν τη Ιερά Μονή Βλατάδων και ασκών καθήκοντα Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου διά τα εν Βορείω Ελλάδι θέματα και διά το Άγιον Όρος. Το 1975 εξελέγη παμψηφεί Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας.

Έλαβε μέρος εις πλείστα Επιστημονικά Συνέδρια. Έχει εκπροσωπήσει κατ’ επανάληψιν το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εις Συνέδρια του Π.Σ.Ε. Απ’ αρχής του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών έως τον Απρίλιον του 2002, ότε οικειοθελώς παρητήθη, ήτο Αρχηγός της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας και ο από Ορθοδόξου πλευράς παμψηφεί εκλεγμένος Συμπρόεδρος. Συνέγραψε μελέτας επί θεμάτων Δογματικής και Συστηματικής εν γένει Θεολογίας, καθώς και δοκίμια και ποιητικάς συλλογάς.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ