Τε, 12/06/24 | 21:23

Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΘΑ ΤΕΛΕΣΤΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΧΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Εκοιμήθη ο μητροπολίτης πρώην Βελγίου κυρός Παντελεήμων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Εκοιμήθη το πρωί της Τρίτης ο μητροπολίτης πρώην Βελγίου κυρός Παντελεήμων Κοντογιάννης.

Ο μακαριστός υπήρξε επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Βέλγιο για 31 χρόνια και διακόνησε ως μέλος του ιερού κλήρου του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Παντελεήμονος θα τελεστεί στη γενέτειρά του Χίο την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 15.00 το μεσημέρι.

Ο Μητροπολίτης πρώην Βελγίου κυρός Παντελεήμων κατά κόσμον Νικόλαος Κοντογιάννης γεννήθηκε το έτος 1935 στη νήσο Χίο. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, σπούδασε στην περίφημο κατά Χάλκη Θεολογική Σχολή εκ της οποίας αποφοίτησε το 1957. Το 1954 χειροτονήθηκε διάκονος υπό του Μητροπολίτου Ικονίου Ιακώβου, ο οποίος του έδωσε το όνομα Παντελεήμων. Τρία χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε ιερεύς υπό του ιδίου Μητροπολίτου. Τον Νοέμβριο του 1957 έφθασε στο Βέλγιο όπου ίδρυσε αρκετές ενορίας. Το 1969 το Οικουμενικό Πατριαρχείο ίδρυσε την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου στην οποία διορίστηκε Πρωτοσύγκελλος.

Το 1974, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε ομοφώνως βοηθό επίσκοπο του Μητροπολίτου Βελγίου υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Απολλωνιάδος. Η εις επίσκοπον χειροτονία του έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών την 18η Αυγούστου 1974. Στα τέλη του 1982 εξελέγη Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, διαδεχόμενος τον πρώτο Μητροπολίτη Βελγίου Αιμιλιανό Ζαχαρόπουλο. Επί των ημερών του μακαριστού Μητροπολίτου Παντελεήμονος η Ιερά Μητρόπολη αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως με σημαντικότερο σημείο την επίσημο αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό του Βελγικού Κράτους και του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.

Βρισκόταν ακούραστα στο πλευρό των χιλιάδων Ελλήνων και στις τρεις χώρες της Μπενελούξ και ενδιαφερόταν πολύ για την διατήρηση της ενότητός τους ως ορθοδόξων χριστιανών. Με την ίδρυση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ το 2010 διετέλεσε πρώτος πρόεδρος αυτής. Ο μακαριστός μητροπολίτης Παντελεήμων παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 για λόγους υγείας και τον διαδέχθηκε ο εκ των βοηθών αυτού επισκόπων, ο από Σινώπης Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας (Peckstadt).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ