Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:26

Εκοιμήθη ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος Κοντογιάννης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε τα ξημερώματα του Σαββάτου από τη ζωή ο Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Κοντογιάννης.

Ο παλαιότερος μέχρι χθες εν ζωή ιερεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας διετέλεσε για περισσότερα από 55 έτη προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου. Του Ναού που ο ίδιος παρέλαβε ως… παράγκα και που με τη βοήθεια των συνεργατών του και του πιστού του ποιμνίου αναμόρφωσε στο σημερινό κόσμημα ολόκληρης της Μητροπόλεως. Του Ναού που αποτελούσε το πρώτο του σπίτι και όχι το δεύτερο. Του Ναού που στον περίβολο του Ιερού Βήματος, ύστερα από ενέργειες του εκλιπόντος, αναπαύει εδώ και 28 χρόνια τον αξέχαστο πρώτο Μητροπολίτη Νικαίας, κυρό Γεώργιο (Παυλίδη).

Στις 6 δεκαετίες της πολύτιμης ιερωσύνης του, ο Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Κοντογιάννης, ως γόνος μικρασιατικής οικογένειας και ως γέννημα-θρέμμα της προσφυγομάνας Νίκαιας, διετέλεσε Πρόεδρος διαφόρων Μικρασιατικών Σωματείων της περιοχής, για τα οποία αποτελούσε το στήριγμα και το παράδειγμα ποιμένος Χριστού.

Ως ο στενότερος συνεργάτης του μακαριστού Γεωργίου Α’, υπηρέτησε ως Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Νικαίας, μια Μητρόπολη που έχει να καυχιέται για το περίλαμπρο και ξεχωριστό Πνευματικό Κέντρο της ενορίας του Αγίου Νικολάου. Ενός ακόμη έργου του κυρού Προκοπίου, η παρακαταθήκη του οποίου θα μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό και τις καρδιές των απανταχού Νικαιωτών και πνευματικών του τέκνων.

Ο Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Κοντογιάννης, που ανήκε στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Ύδρας, ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και προσωπικός φίλος και πνευματικός αδερφός του μακαριστού Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Προκοπίου Γεωργαντοπούλου, με τον οποίο, στο ξεκίνημα της διακονίας τους, υπηρέτησαν μαζί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αμφότεροι, πνευματικά τέκνα του Μητροπολίτου Ύδρας, Προκοπίου Καραμάνου, από τον οποίο είχαν λάβει και το ιερατικό τους όνομα.

Η εξόδιος ακολουθία του Αρχιμανδρίτου Προκοπίου Κοντογιάννη θα τελεστεί τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, στις 14:00, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νικαίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ