“Έφυγε” για τον επουράνιο Αμπελώνα του Κυρίου, μετά από τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο, ο μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός. Ο Γέροντας Επιφάνιος ήταν φημισμένος στην οικουμένη για την μοναστηριακή μαγειρική του, γνωστός ως ο “αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους”.

O αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος o Μυλοποταμινός γεννήθηκε στο Παγγαίο του Νομού Καβάλας το 1956 όπου και έζησε μέχρι που τελείωσε το λύκειο. Το 1973 πήγε στο Αγιον Ορος. Το 1990 αποφάσισε να συνεχίσει τον μοναστικό του βίο στο Iερό Kάθισμα του Aγίου Eυσταθίου (Mυλοπόταμος), μετόχι της Ιεράς Mονής Mεγίστης Λαύρας, που η ιστορία του ξεκινά από τον 10ο αιώνα.

Aπό παλαιότερους αγιοπαυλίτες μοναχούς είχε την τύχη να διδαχθεί βυζαντινή μουσική, έγινε καλός ψάλτης και ταυτόχρονα επιδόθηκε στο διακόνημα του μαγείρου.

Στον Mυλοπόταμο ανέλαβε την αναστήλωση του ιστορικού κελιού. Ταυτόχρονα, με απόλυτο σεβασμό στη μακραίωνη παράδοση, φύτεψε αμπελώνα κι έχτισε οινοποιείο.

Φέτος, στην αρχή της χρονιάς πήρε μέρος με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος στην γαστρονομική παγκόσμια συνάντηση “ΙΚΑ/CULINARY OLYMPICS 2020” που πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια και προσελκύει πάνω από 2.000 Chefs από όλον τον κόσμο.

Ένα από τα αποφθέγματά του ήταν “Η τροφή της ψυχής είναι η προσευχή και η μελέτη των γραφών “.

Ετικέτες: