Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 | 17:11

Εκοιμήθη ο αρχιμ. Χρυσόστομος Τσαβδαρίδης, ηγούμενος της Ι.Μ. Οσ. Νικοδήμου Κιλκίς

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Εκοιμήθη σε ηλικία 74 ετών ο ηγούμενος της μονής Οσίου Νικοδήμου, στην Παιονία του νομού Κιλκίς, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τσαβδαρίδης, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού γέροντα θα τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών στη μονή.

Ο αοίδιμος γέροντας Χρυσόστομος γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Εκάρη μοναχός από τον μακαριστό μητροπολίτη Λαγκαδά κυρό Σπυρίδωνα στις 6 Μαίου 1970 σε στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στην Χαλκιδική. Την επομένη ημέρα χειροτονήθηκε διάκονος και στις 28 Αυγούστου 1973 Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη. Από το 1970 μέχρι το 1979 διακόνησε στην Μητρόπολη Λαγκαδά.

Το 1979 έλαβε απολυτήριο για τη Μητρόπολη Πολυανής, Γουμενίσσης και Κιλκισίου. Με την ευλογία του τότε μητροπολίτου Αμβροσίου (1974-1991 και μετέπειτα Παροναξίας 1991-2004) ίδρυσε το 1981 το Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στον Πεντάλοφο της Γουμένισσας του Κιλκίς, στο οποίο εγκαταβιούν σήμερα 30 περίπου αδελφοί. Το Ιερό Κοινόβιο εξ αρχής υπήχθη διοικητικώς εις το Άγιον Όρος ως μετόχιο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, με την έκθυμο ευλογία του μητροπολίτου Αμβροσίου και τη σύμφωνο γνώμη του τότε Ηγουμένου και πλέον μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου.

Παράλληλα με την ανοικοδόμηση και την επάνδρωση της ανδρικής Μονής, ο π.Χρυσόστομος συνέστησε αδελφότητα μοναζουσών, πνευματικώς εξαρτημένη από το Ιερό Κοινόβιο. Η αδελφότητα αυτή αρχικώς εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Τριμόρφου στο χωριό Μοναστηράκι της Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου με την ευλογία του οικείου μητροπολίτου μακαριστού Ιωάννου. Παρέμεινε εκεί το χρονικό διάστημα 1998-2008. Από το 2006 με πρόσκληση και ευλογία του μακαριστού μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνος, ο Γέροντας Χρυσόστομος άρχισε την ανέγερση ενός ακόμη μοναστηριού, του Ιερού Ησυχαστηρίου «Παναγία Άξιόν Εστιν» στο Μεσαίο Θεσσαλονίκης. Ο μετέπειτα μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και ήδη πλέον μακαριστός Ιωάννης ευλόγησε εξ αρχής ολόθυμα την προσπάθεια αυτή. Η γυναικεία αδελφότητα (20 περίπου μοναχές σήμερα) εγκαταστάθηκε από το 2008 στο Ιερό Ησυχαστήριο, υπαγόμενη πάντοτε στην πνευματική καθοδήγηση του π.Χρυσοστόμου καθώς και του εκάστοτε Καθηγουμένου του Ιερού Κοινοβίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ