Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 | 14:34

ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Εκκλησιαστική εκδήλωση στη Χαλκίδα για τη Μεγάλη Εβδομάδα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η μεγάλη εκκλησιαστική εκδήλωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα την οποία διοργανώνει για περισσότερα από σαράντα τέσσερα χρόνια η μητρόπολη Χαλκίδος προετοιμάζοντας και με αυτό τον τρόπο τούς πιστούς για τα μεγάλα γεγονότα των Παθών και της Αναστάσεως του Χριστού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην ιστορική παλαιοχριστιανική βασιλική της πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, τηρουμένων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπου ο Χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας «Ο ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΡΗΓΑΣ» υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη και καθηγητή μουσικής κ. Γεωργίου Γερογιάννη, να αποδίδει επίκαιρους Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, εν είδει οδοιπορικού και δραματουργίας με άριστο ως προς την απόδοση και το ύφος της ψαλτικής τέχνης τρόπο.

Στο κλίμα της εκδηλώσεως εισήγαγε τους παρευρεθέντες Κληρικούς και λαϊκούς μεταξύ των οποίων ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγος Λύσανδρος Ξηρογιάννης, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος Πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου  Χαλκιδέων κα Δήμητρα Σακελλαράκη η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κα Αναστασία Μακαρώνα-Ψυχογιού, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο τ. Βουλευτής και Ευεργέτης της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, Πρόεδροι τοπικών Συλλόγων κ.ά., ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Ευσταθίου, ο οποίος τους καλωσόρισε στην Εκδήλωση αναφέροντας πως κάθε χρόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα σμίγουμε τον πόνο και το δάκρυ μας με τον πόνο του Σταυρού του Χριστού και αυτή η καθιερωμένη Εκδήλωση, είναι μια σταυροαναστάσιμη αναπαράσταση λιτανείας προς τον Γολγοθά, όχι μόνο για να θυμηθούμε το πάθος του Χριστού αλλά να δούμε μέσα μας την σταύρωση και να περιμένουμε την Ανάστασή του.

Κύριος ομιλητής της Εκδηλώσεως ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ευσταθίου, ο οποίος συνέταξε ομιλία με θέμα, «ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΘΗ ΜΑΣ» αλλά λόγω αιτιολογημένης απουσίας του ανέγνωσε ο Γραμματέας της μητροπόλεως και εφημέριος του ενοριακού ναού άγιου Νικολάου Χαλκίδος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Καλύβας.

Στην ομιλία του με αναφορά στα γεγονότα που μνημονεύονται και εορτάζονται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, αναφέρθηκε ότι στον Γολγοθά επί του Σταυρού σημειώθηκε μια νίκη. Η νίκη της οδυνόμενης αγάπης καθώς οι άνθρωποι καταδίκασαν τον Θεό σε θάνατο αλλά ο Θεός διά του θανάτου και της Αναστάσεώς του καταδίκασε τους ανθρώπους σε αθανασία.

Την εκδήλωση ωστόσο έκλεισε ο μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον πρωτοσύγκελό του π. Νικόδημο για το προλογικό του καλωσόρισμα, αλλά και όλους όσους συνετέλεσαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ