Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας τις επόμενες εβδομάδες της ελληνικής έκδοσης των πρακτικών του διεθνούς σεμιναρίου, με τίτλο «Η Εκκλησία σε Περίοδο Πανδημίας», από τις εκδόσεις CEMES στα τυπογραφεία του Επίκεντρου και επιμέλεια του κ. Νικολάου Δημητριάδη, ο ομότιμος καθηγητής κ. Πέτρος Βασιλειάδης προχώρησε στην ανάρτηση της μελέτης με την αποτίμηση των έξι μηνών της παρούσης πανδημίας, όπως του ζητήθηκε από τη Θεολογική Σχολή του Volyn της Ουκρανίας για την αγγλική έκδοση του θεολογικού τους περιοδικού Volyn Theological Journal.

Η μετάφραση στα ελληνικά των συμπερασμάτων, σε μια συγκυρία μάλιστα αυξημένων κρουσμάτων ιεραρχών και εκκλησιαστικών παραγόντων, μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον για περαιτέρω προβληματισμό σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη.

«Η θεολογική αξιολόγηση αυτής της οδυνηρής εμπειρίας, μισό χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με βάση τις προσδοκίες που εκφράστηκαν στην αρχή, είναι και θετική και αρνητική. Μπορούμε να αξιολογήσουμε θετικά τη στάση των εκκλησιαστικών αρχών για την αποδοχή των επιστημονικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτό συνοψίστηκε από το ιστορικό τηλεοπτικό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη (Δεν κινδυνεύει ο Χριστός αλλά οι χριστιανοί, όχι η πίστη αλλά οι πιστοί κλπ).Δυστυχώς, σχετικά με την λειτουργική αναγέννηση που ανέμεναν οι περισσότεροι Ορθόδοξοι θεολόγοι, οι Ορθόδοξες εκκλησιαστικές αρχές αποδείχθηκαν ανίκανες ή απρόθυμες να κάνουν ακόμη και ένα μικρό βήμα προς τα μπρος. Σε ό,τι μάλιστα αφορά μια πιθανή παραδοσιακή αλλαγή στον τρόπο μετάδοσης της θείας κοινωνίας, που θα μείωνε το χάσμα μεταξύ κληρικών και λαϊκών, ακόμη και ακολουθώντας παλιές παραδοσιακές πρακτικές, η επίμονη άρνηση και απάντησή τους περί «αδιαπραγμάτευτου» μπορεί να εξηγηθεί στην καλύτερη περίπτωση ως άνευ όρων παράδοση στον πολιτιστικό πόλεμο (culture war) των φονταμενταλιστών που μαίνεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, και στη χειρότερη ως επιμονή σε μια μαγική κατανόηση του ευχαριστικού γεγονότος.Το πλέον αισιόδοξο αίσθημα και προσδοκία μέχρι τώρα των περισσοτέρων Ορθόδοξων θεολόγων από όλη την θεολογική αντιπαράθεση για το μέλλον της Ορθοδοξίας είναι, ότι μια συνολική ανανέωση στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τόσο στην εκκλησιολογία, όσο και στη λειτουργία της, αργά ή γρήγορα δεν μπορεί παρά να γίνει αποδεκτή από το Ορθόδοξο εκκλησιαστικό κατεστημένο».

Διαβάστε σχετικά:

(https://www.academia.edu/44536887)

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: