Δε, 22/07/24 | 20:23

ΑΠΟ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Εκκλησία Κύπρου: “Διεκδίκησε και πέτυχε τον επαναπατρισμό δύο κλεμμένων θρησκευτικών κειμηλίων”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Εκκλησία της Κύπρου μετά από συντονισμένες ενέργειες διεκδίκησε και πέτυχε τον επαναπατρισμό δύο κλεμμένων θρησκευτικών κειμηλίων από ναούς της κατεχόμενης Κύπρου.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο εντοπίσθηκαν να πωλούνται σε δημοπρασία στο Düsseldorf – Γερμανίας μία Σταύρωση και μία εικόνα της Βάπτισης του Χριστού. Η Σταύρωση, έργο του 1731 και διαστάσεων 169 * 128 εκατοστών είναι έργο του εργαστηρίου της Μονής Αγίου Ηρακλειδίου. Φέρει αφιερωματική επιγραφή: «Μνήσθητι του δούλου σου Ζένιου προσκυνητού και των τέκνων». Τον Εσταυρωμένο Χριστό περιβάλλουν στα τέσσερα άκρα τα σύμβολα των τεσσάρων ευαγγελιστών, Άγγελος (Ματθαίος), Αετός (Ιωάννης), Λιοντάρι (Μάρκος) και Βόδι (Λούκας).

Η εικόνα της Βάπτισης του Χριστού έργο μαθητών του αγιογράφου Κορνάρου Κρητός, ζωγραφίσθηκε το 1852 και είναι διαστάσεων 50,2 * 37,8 εκατοστών. Αποτελούσε μέρος δωδεκαόρτου σε κατεχόμενο ναό της Κύπρου. Κάτω από τα πόδια του Χριστού και του Ιωάννη υπάρχει η αφιερωματική επιγραφή: «Μνήσθητι της δούλης σου Χρυστάλλας προσκυνητρίας συζύγου και τέκνων».

Η Εκκλησία της Κύπρου διεκδίκησε τα δύο κειμήλια κατά τη δημοπρασία στα μέσα Απριλίου και κατάφερε την επανάκτηση τους. Ο επαναπατρισμός τους έγινε στις 18 Μαίου. Η Εκκλησία Κύπρου εύχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στον επιτυχή επαναπατρισμό των δύο αυτών θρησκευτικών κειμηλίων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ