Δημοσιεύθηκε μόλις στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η νέα ΚΥΑ με ισχύ από σήμερα έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Με βάση αυτήν, όπως από χθες δημοσίευσε το orthodoxia.info μετά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, οι ναοί κλείνουν τις πόρτες τους στους πιστούς – για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας – στις περιοχές της Πάτρας, Χαλκίδας, Αγίου Νικολάου, Θήρας και Μυκόνου, όπου η θεία λειτουργία και οι άλλες ακολουθίες θα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Οι πιστοί σε αυτές τις περιοχές έχουν πλέον μόνο τη δυνατότητα να προσέλθουν μεμονωμένα στους ναούς για κατ’ ιδίαν προσευχή είτε να παραστούν σε περίπτωση κηδείας, σε κάθε περίπτωση όμως εντός του ναού το ανώτατο όριο είναι τα 9 άτομα. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι επανήλθε για τις εν λόγω περιοχές και η απαγόρευση χρήσης των… μεγαφώνων ενώ δεν επιτρέπεται ούτε και η παρουσία πιστών στο προαύλιο του ναού.

Οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής που από σήμερα μπήκαν στο “κόκκινο”, όπως και η Αττική, εντάσσονται πλέον σε μια νέα κατηγορία, αυτή των “μητροπολιτικών περιοχών”. Εν προκειμένω όμως, σχετικά με τη λειτουργία των ναών, προβλέπεται ό,τι ακριβώς και για τις “κόκκινες” περιοχές, δηλαδή οι ναοί μπορούν να λειτουργήσουν με την παρουσία μόνο 9 πιστών.

Υπενθυμίζεται ότι στο “κόκκινο” επίπεδο βρίσκονται ο δήμος Εορδαίας, ο δήμος Θηβαίων, ο δήμος Τανάγρας, ο δήμος Σπάρτης, ο δήμος Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Ρεθύμνης, ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού, ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ο δήμος Τεμπών, όπου, όπως σημειώσαμε και πιο πάνω, μόλις 9 πιστοί επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του ναού κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας.

Σε όλη την υπόλοιπη χώρα, που χαρακτηρίζεται “πορτοκαλί” ή αλλιώς “επίπεδο επιτήρησης”, οι ναοί συνεχίζουν να λειτουργούν με την παρουσία ενός πιστού ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τους 50 πιστούς.

Από αριστερά: Στην πρώτη στήλη περιλαμβάνονται οι “πορτοκαλί” περιοχές (δηλαδή όλη υπόλοιπη χώρα), η δεύτερη στήλη περιλαμβάνει τις “κόκκινες” περιοχές, η τρίτη στήλη αφορά μόνο στις περιοχές Πάτρας, Χαλκίδας, Αγίου Νικολάου, Θήρας και Μυκόνου, ενώ η τέταρτη στήλη σε Αττική-Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική.