Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:32

Εκδήλωση για την διάσωση του Οικοτροφείου της Πριγκήπου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η αποκατάσταση και διάσωση του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, του μεγαλύτερου ξύλινου κτιρίου στην Ευρώπη, βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο την Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021, και στην οποία παρέστη και μίλησε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, επεσήμανε το συνεχές ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αναστήλωση και αποκατάσταση του Ορφανοτροφείου, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας για τη διάσωση αυτού του ιστορικού κτιρίου της ρωμηοσύνης, αλλά και της Πόλεως.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ορφανοτροφείου, που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό για πρώτη φορά μετά 57 χρόνια, μίλησαν, επίσης, ο Εξοχ. κ. Ahmet Misbah Demircan, Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, η Ευγεν. κ. Burçin Altınsay Özgüner, Πρόεδρος της Europa Nostra Τουρκίας, οι Εντιμ. κ.κ. Erdem Gül, Δήμαρχος Πριγκηποννήσων, Nazım Akkoyunlu, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Bimtaş, και Halim Bulutoğlu, Πρόεδρος του Βακουφίου Πριγκηποννήσων, καθώς και ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. Εντιμολ, κ. Παντελεήμων Βίγκας, συντονιστής της Επιτροπής που συνέστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκειμένου να μελετήσει τις τεχνικές και αρχιτεκτονικές δυνατότητες αναστήλωσης και διάσωσής του επιβλητικού κτιριακού συγκροτήματος. Την παρουσίαση της εκδηλώσεως έκανε ο γνωστός δημοσιογράφος Εντιμ. κ. Hakan Çelik.

Παρέστησαν δε οι Σεβ. και Θεοφ. Αρχιερείς Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Αυστραλίας κ. Μακάριος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, Αλικαρνασσού κ. Αδριανός και Δαφνουσίας κ. Σμάραγδος, ο Εντιμολ. κ. Ιωάννης Καλαμάρης, Άρχων Νοτάριος της Μ.τ.Χ.Ε., ο οποίος υπηρέτησε ως δάσκαλος στο Ορφανοτροφείο, ο Εξοχ. κ. Nikolaus Meyer-Landrut,  Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα, η Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, μαζί με τον σύζυγό της Εξοχ. κ. Ιωάννη Ραπτάκη, Πρεσβη της Ελλάδος στο Λονδίνο, εκπρόσωποι του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως, κάτοικοι της Πριγκήπου και πλήθος εκπροσώπων εντύπων και ηλεκτρονικών Μέσων Ενημερώσεως.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη μουσική της ξεχωριστής συνθέτριας Ευγεν. κ. Ευανθίας Ρεμπούτσικα, η οποία ταξίδεψε από την Αθήνα στην Πρίγκηπο για τον σκοπό αυτό.

Νωρίτερα, το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε στο Φανάρι τον Εντιμ. κ. Wondimu Gezahegn Gebremichael, Γενικό Πρόξενο της Αιθιοπίας στην Πόλη, συνοδευόμενο από τον Οσιολ. Ιερομόναχο κ. Gebregzabiher και τον Ιερολ. διάκονο κ. Melese Teshome, της Αιθιοπικής Εκκλησίας, οι οποίοι υπηρετούν στην Πόλη.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ