Με τον μεθέορτο Εσπερινό και την ιερά λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αιμιλιανού ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις στον φερώνυμο Ιερό Ναό του Λόφου Σκουζέ, τον μοναδικό ενοριακό ναό της πρωτεύουσας που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μάρτυρα.

Στον μεθέορτο Εσπερινό χοροστάτησε ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Βαρνάβας, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τη συμμετοχή του προϊσταμένου του ναού π. Νικολάου Αργυρόπουλου, και κληρικών. Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος κάλεσε τους πιστούς να καθρεφτίσουν τη ζωή τους στη ζωή του Αγίου Αιμιλιανού και να εξετάσουν κατά πόσον η καθημερινή πορεία, τα έργα και τα λόγια τους συμφωνούν με το θέλημα του Θεού. Τόνισε ότι, μολονότι οι χριστιανοί σήμερα δεν καλούνται να χύσουν το αίμα τους για την πίστη, οφείλουν να δίνουν καθημερινά μαρτυρία Χριστού και να γίνονται «φως και αλάτι» μέσα σε μια κοινωνία που συχνά δεν θέτει ως προτεραιότητα τις χριστιανικές αρχές και αξίες. Παρότρυνε ακόμη τους παρισταμένους να κάνουν την αυτοκριτική, την αυτοεξέταση και τον αυτοέλεγχό τους, διορθώνοντας όσα τους απομακρύνουν από το παράδειγμα του Αγίου, ενώ ολοκλήρωσε με τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η ιερά λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αιμιλιανού στην περιοχή του Λόφου Σκουζέ. Την πομπή συνόδευσαν κληρικοί, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και πλήθος πιστών, οι οποίοι ακολούθησαν την εικόνα στους δρόμους της ενορίας, αποδίδοντας τιμή στον Άγιο και μεταφέροντας τον εορταστικό παλμό από τον ναό στη γειτονιά. Η παρουσία ανθρώπων κάθε ηλικίας στη λιτανευτική πομπή φανέρωσε τον βαθύ δεσμό της ενορίας με τον προστάτη της, καθώς η εικόνα πέρασε ανάμεσα από τις κατοικίες και τους δρόμους του Λόφου Σκουζέ, μεταφέροντας την ευλογία της πανηγύρεως στην τοπική κοινωνία.

Με θερμά λόγια αναφέρθηκε στον Επίσκοπο Χριστουπόλεως ο προϊστάμενος του ναού π. Νικόλαος Αργυρόπουλος. Μίλησε για την επιλογή του κ. Βαρνάβα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ως στενού συνεργάτη του και για την πολυετή διακονία του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σημειώνοντας ότι εργάστηκε με αγάπη και καλοσύνη και υπήρξε «μια μεγάλη αγκαλιά» όχι μόνο για τους ιερείς, αλλά για κάθε άνθρωπο που απευθυνόταν στην Πρωτοσυγκελία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η πόρτα του γραφείου του παρέμενε πάντοτε ανοιχτή για όσους χρειάζονταν τη βοήθεια και τη στήριξή του. Ο π. Νικόλαος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων για τη φροντίδα που επιδείχθηκε για τον Λόφο Σκουζέ κατά τις ημέρες της πανηγύρεως, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να προστατευθούν η ύδρευση, τα δέντρα και οι κήποι της περιοχής. Ευχαρίστησε επίσης την Αντιπεριφερειάρχη, τους Αντιδημάρχους, τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ιεροψάλτες, τους επιτρόπους, τη νεωκόρο και την αδελφότητα του ναού, αλλά και στους ενορίτες που, όπως είπε, τον στηρίζουν και τον περιβάλλουν με την αγάπη τους επί 47 ολόκληρα χρόνια.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η απόφαση του προϊσταμένου να προσφέρει φέτος στην Τροχαία Αθηνών το αντίδωρο, το «ψωμί του Αγίου Αιμιλιανού», το οποίο κάθε χρόνο παραδίδεται τιμητικά σε πρόσωπα ή ομάδες με ιδιαίτερη κοινωνική προσφορά. Τα στελέχη της Τροχαίας είχαν συνοδεύσει νωρίτερα την ιερά λιτανεία της εικόνας του Αγίου στους δρόμους του Λόφου Σκουζέ, συμβάλλοντας στην ασφαλή και ομαλή πορεία της και προσδίδοντας με την παρουσία τους τάξη και ασφάλεια στην πομπή. Ο π. Νικόλαος τούς ευχαρίστησε για την καθημερινή τους προσφορά και ευχήθηκε να συνεχίσουν να προστατεύουν τους οδηγούς, απευθύνοντας ιδιαίτερη ευχή προς όσους θα αναχωρήσουν το καλοκαίρι για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, ώστε να ταξιδέψουν και να επιστρέψουν με ασφάλεια.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


