Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 | 14:59

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΞΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εγκαίνια έκθεσης βρακοφόρων και φουστανελάδων αγίων από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, του επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου, κληρικών, εκπροσώπων πολιτειακών φορέων και πλήθος κόσμου εγκαινιάσθηκε το Σάββατο η έκθεση εικονογραφίας με τίτλο, “Άγιοι βρακοφόροι και φουστανελάδες, Εικονογραφία Νεομαρτύρων από την Κρήτη και άλλες περιοχές”  στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης “Αγία Αικατερίνη Σιναιτών” στο Ηράκλειο. 

Η ξεχωριστή αυτή έκθεση με τα σαράντα έξι εντυπωσιακά έργα τέχνης άνοιξε τις πύλες της με ελεύθερη είσοδο  στους πολίτες της  Κρήτης, στους επισκέπτες της, στη νεολαία αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και το Μουσείο Χριστιανικής τέχνης ”Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτων” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και θα διαρκέσει έως στο τέλος του έτους, εντασσόμενη στο 2ο Φεστιβάλ Κρήτης της Περιφέρειας το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Τη σπουδαιότητα της έκθεσης και την πολιτιστική της αξία παρουσίασαν στις προσφωνήσεις τους ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ Ευγένιος και ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Ευάγγελος Ζάχαρης, εντεταλμένος σύμβουλος τέχνης και σύγχρονου Πολιτισμού, οι οποίοι αφού καλωσόρισαν θερμά τους παρευρισκόμενους χαρακτήρισαν ιδιαίτερα ξεχωριστή την έκθεση η οποία συγκεντρώνει εικαστικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, κοινωνικό αλλά και λαογραφικό ενδιαφέρον, εκφράζοντας την επιθυμία τους η ίδια έκθεση να ταξιδέψει και εκτός Κρήτης.

Ευχαρίστησαν θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την έμπρακτη στήριξή του καθώς και τους κ. Μιχάλη Κρασάκη, δημοσιογράφο – συλλέκτη έργων τέχνης και κ. Νίκο Ψιλάκη, δημοσιογράφο-συγγραφέα για την πολύτιμη βοήθεια τους στην οργάνωση της έκθεσης.

Ξεχωριστή ήταν η εναρκτήρια προσλαλιά του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ο οποίος στον επίλογό της αφιέρωσε τη μοναδική αυτή έκθεση με την πρωτότυπη θεματική ενότητα, στον προκάτοχο του Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο, καταχειροκροτούμενος από τους παρισταμένους.

Επίσης διαβάστηκε μήνυμα του αντιπροέδρου του Μουσείου Χριστιανικής τέχνης  κ. Νίκου Γιγουρτάκη, όπως και μηνύματα των Μητροπολιτών, Ιωαννίνων και Αλεξανδρουπόλεως οι οποίοι διέθεσαν στην έκθεση εικόνες φουστανελάδων Αγίων.  Τη βραδιά των εγκαινίων παρουσίασε η θεατρολόγος κ. Μάρθα Κοσκινά, ενώ η επιμελήτρια του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Δρ Έφη Ψιλάκη, αφού πρώτα καλωσόρισε κατάλληλα τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, έπειτα ξενάγησε τους επισκέπτες στην έκθεση.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν σαράντα έξι συνολικά αγιογραφίες τις οποίες διέθεσαν ιερές μητροπόλεις της Κρήτης, από την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Ανάμεσά τους ο φημισμένος Άγιος Γεώργιος Φουστανελάς από τα Ιωάννινα, οι Βρακοφόροι Άγιοι Μανουήλ και Ιωάννης των Σφακίων, οι τέσσερις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου, η Αγία Μαρία Μεθυμοπούλα, ο Άγιος Ιωάννης Φραγκοπούλου, ο Άγιος Μύρωνας εξ Ηρακλείου, ο Άγιος  Ιωάννης ο δραγάτης, ο Άγιος Μαθιός, ο Άγιος Γεώργιος ο Διβόλης, ο Άγιος Μάρκος ο Κρής, ο Άγιος Οδυσσέας, οι φουστανελάδες Άγιοι της Σαμοθράκης, η Αγία Αργυρή της Προύσας και πολλές άλλες ακόμα μοναδικής πνευματικής ομορφιάς και σπανιότητας αγιογραφίες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ