Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 15:57

“Έφυγε” ο «λέων» της ψαλτικής τέχνης, Χαρίλαος Ταλιαδώρος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Εκοιμήθη σήμερα το πρωί σε ηλικία 95 ετών, ο μεγάλος δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής και Άρχων Πρωτοψάλτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Χαρίλαος Ταλιαδώρος.

Ο «λέων» της ψαλτικής τέχνης, γεννήθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη, ενώ ήταν πτυχιούχος Νομικών και Oικονομικών Επιστημών. Υπήρξε μαθητής του πρωτοψάλτη Χριστόφορου Κουτσουράδη και ήταν απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Καθοριστική, για την ψαλτική του εξέλιξη, υπήρξε η συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη (1945) με τον Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνο Πρίγγο. Ως ψάλτης, από νεαρή ηλικία υπηρέτησε σε γνωστούς ναούς της Θεσσαλονίκης: Αγ. Θεράποντα Κάτω Τούμπας (1942-1944), Αγ. Φανουρίου και Τιμίου Προδρόμου (1944-1952) ενώ, σχεδόν επί εβδομήντα χρόνια, διακόνησε ως πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας (1952-2020). Έφερε το οφφίκιο του “Αρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως”. Είχε διδάξει τη Βυζαντινή Μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1964-1967), στο Μακεδονικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

*Στη φωτογραφία, μόλις έχει παραλάβει το αναμνηστικό από την τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το 2016 στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από τη γέννησή του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ