Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 13:13

Economist: Ρίσκο για τον Τσίπρα η διαμάχη με τους πνευματικούς καθοδηγητές της Ελλάδας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον “σημαντικό επισκέπτη που έφθασε στην Αθήνα την Κυριακή” και τις αντιδράσεις που προκάλεσε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε άρθρο του ο Economist.

Ο λόγος για την έλευση, μετά από χίλια χρόνια σε ορθόδοξη χώρα, των ιερών λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας τα οποία οι πιστοί συρρέουν κατά χιλιάδες για να προσκυνήσουν.

Στο άρθρο του, ο Economist αναφέρει ότι “την ώρα που η Ελλάδα αγωνίζεται για να ικανοποιήσει τους διεθνείς πιστωτές της, πολλοί Έλληνες, δικαιολογημένα, αισθάνονται ότι η χώρα τους χρειάζεται όλη τη βοήθεια, τη φιλία και την αλληλεγγύη που μπορεί να δεχθεί”.

Σε αυτήν τη χρονική περίοδο, έρχονται στην Ελλάδα τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας τα οποία οι πολιτικές, στρατιωτικές και εκκλησιαστικές αρχές της χώρας υποδέχθηκαν με μια “φαντασμαγορική” τελετή, όπως τη χαρακτηρίζει το άρθρο.

“Ακόμη και για ένα έθνος, όπως οι Έλληνες, που είναι συνηθισμένο σε δημόσιες τελετές που συνδυάζουν το θρησκευτικό συναίσθημα με την πατριωτική υπερηφάνεια, η υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας ήταν ένα φαντασμαγορικό σόου”, αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο του Economist.

Το άρθρο επισημαίνει ότι η έλευση της Αγίας Βαρβάρας στην Ελλάδα αποτελεί έναν ασυνήθιστα ευτυχισμένο σταθμό στις σχέσεις μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθόδοξης Εκκλησίας, μιας και η τελευταία, όπως υποστηρίζει το κείμενο, δεν συγχώρεσε ποτέ τους πρώτους για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1204 από Δυτικούς στρατιώτες.

Ωστόσο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος διατηρεί εγκάρδιες σχέσεις με τους Καθολικούς ομόλογούς του αν και κατά καιρούς δέχεται κριτική από την Ελλάδα για τις επαφές του με τη Ρώμη.

Το κείμενο του Economist αναφέρει ακόμη ότι η τελετή υποδοχής των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας υποδηλώνει πως, αν και αριστερή, η κυβέρνηση που έχει πλέον η χώρα, με έναν δηλωμένο άθεο πρωθυπουργό, δεν σχεδιάζει άμεσα να θέσει σε εεφαρμογή τις προεκλογικές της δηλώσεις σχετικά με τον διαχωρισμό των στενών σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και κράτους.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει το άρθρο, δεν είναι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ χαρούμενοι με το γεγονός ότι το κράτος «δανείζει» την αξιοπρέπειά του σε ένα εκκλησιαστικό γεγονός. Ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει τις αντιρρήσεις του με την προγραμματισμένη μεταφορά του ιερού λειψάνου της Αγίας στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο, για να προσκυνήσουν όσοι από τους ασθενείς το επιθυμούν. Τη θεωρεί επιστροφή στον Μεσαίωνα και λάθός γιατί πιστεύει ότι έτσι περνάει το μήνυμα πως τα λείψανα μπορούν να υποκαταστήσουν την ιατρική επιστήμη.

Ο Economist, στο τέλος του άρθρου, υποστηρίζει ότι “αναμφίβολα υπάρχουν κι άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμερίζονται τις απόψεις του κ. Φίλη” ενώ κλείνει με παραίνεση προς τον κ. Τσίπρα, “την ώρα που η Ελλάδα μάχεται για την οικονομική της επιβίωση, θα ήταν ρίσκο για τον κ. Τσίπρα να αρχίσει τις διαμάχες με τους πνευματικούς καθοδηγητές του έθνους, είτε είναι στη γη είτε στον ουρανό”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ