Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 11:58

ΔΣΟ: Εκκινώντας τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου υπό το πρίσμα της ορθόδοξης συνεργασίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Δυο δεκαετίες μετά την έναρξη της συζήτησης για το Σύνταγμα της Ευρώπης, μια συζήτηση που απέτυχε να δει το βάθος του ριζώματος της γηραιάς ηπείρου, ειδικά στον τομέα της πνευματικότητας και της χριστιανικής ταυτότητας, ένας διακοινοβουλευτικός οργανισμός με έντονο ελληνικό χρώμα, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας έγινε ο πρώτος επίσημος φορέας που ακολουθώντας την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκκίνησε έναν σοβαρό διάλογο για αυτό ακριβώς το θέμα. Το μέλλον της Ευρώπης.

Εβδομήντα βουλευτές από 17 Κοινοβούλια συγκεντρώθηκαν στην Κρήτη προκειμένου να ανοίξουν αυτόν τον διάλογο στο πλαίσιο της 28ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ. Βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βοσνία αλλά και την Ουγκάντα, το Σουδάν, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη, όλοι τους μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι και συζήτησαν για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και την ευρύτερη παρουσία της Ορθοδοξίας στον κόσμο όπως διαμορφώνεται ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο όπως αυτή που περνάμε.

Οι συζητήσεις έγιναν με φόντο την Αγία Σοφία τον ιερότερο τόπο των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο που δυστυχώς έχει μετατραπεί σε ισλαμικό τέμενος κάτι το οποίο η ΔΣΟ ακόμη και σήμερα ένα χρόνο μετά την μαύρη αυτή επέτειο, εξακολουθεί να υπενθυμίζει με κάθε τρόπο.

Το εξόχως ενδιαφέρον αυτής της γενικής συνέλευσης ήταν το γεγονός πως η συζήτηση δεν έμεινε εντός των ορίων μιας ορθόδοξης «οικογενειακής» συγκέντρωσης. Στην Κρήτη βρέθηκαν προσκεκλημένοι της ΔΣΟ τόσο Καθολικοί βουλευτές όσο και Μουσουλμάνοι. Εκπρόσωποι σημαντικών θεσμών όπως το Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών ICLN, η  Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα MWL  που εκπροσωπεί 70 κοινοβούλια, αλλά και η  Κοινοβουλευτική Ένωση Ισλαμικής Συνεργασίας PUIC με έδρα το Ιράν, που παρακολούθησαν τις εργασίες της γενικής συνέλευσης των ορθοδόξων βουλευτών.

Μάλιστα με την μουσουλμανική λίγκα, στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στο διάλογο.

«Πληθώρα Διεθνών Οργανισμών και επιφανών προσωπικοτήτων έχουν τοποθετηθεί ως προς τη σημασία της συγκυρίας του ιστορικού momentum, το οποίο κρίνεται εύλογο για την λήψη πολιτικών αποφάσεων για την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης ως άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον του Κόσμου και το μέλλον της Ανθρωπότητας» σημειώνει ο Σύμβουλος της ΔΣΟ από την πλευρά της Ελλάδας Δρ. Κωνσταντίνος Μυγδάλης, για να συνεχίσει λέγοντας πως αυτή η κοινή πορεία «θέτει στο επίκεντρο τον Άνθρωπο και τα δικαιώματά του, την κοινωνική αλληλεγγύη, το δικαίωμα συμμετοχής στις ανοιχτές διαδικασίες και μια αυθεντικά συμβιωτική σχέση Ανθρώπου και Περιβάλλοντος. Ενός μέλλοντος πιο δίκαιου, πιο ανθρώπινου και πιο βιώσιμου για την παρούσα και για τις επόμενες γενεές».

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος «Την τρέχουσα περίοδο η Δ.Σ.Ο. έρχεται αντιμέτωπη με τρεις μορφές προκλήσεων: η πρώτη πρόκληση αφορά τη δημόσια υγεία και την απειλή της πανδημίας, η δεύτερη είναι πολιτική και σχετίζεται με το ζήτημα της προσβολής θρησκευτικών μνημείων δια της μετατροπής του καθεστώτος τους, όπως έκανε η τουρκική κυβέρνηση στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και της Μονής της Χώρας και, τέλος, η τρίτη πρόκληση εκτυλίσσεται στο θεσμικό επίπεδο και αφορά τη διαχείριση του Μέλλοντος της Ευρώπης».

Η σύνθεση των απόψεων μεταξύ εκπροσώπων από τόσους διαφορετικούς τόπους με ξεχωριστές ανάγκες και διαφορετική ατζέντα αρκετές φορές δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά αυτήν την περίοδο κατά την οποία δοκιμάζεται έντονα η συνοχή στο εσωτερικό της ορθόδοξης οικογένειας εξαιτίας της στάσης της ρωσικής Εκκλησίας αλλά και της ρωσικής κυβέρνησης απέναντι στην ανάδειξη Αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία η διατήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό της ΔΣΟ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο αυτό επιτυγχάνεται.

«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλοι εμείς οι κοινοβουλευτικοί που συναπαρτίζουμε τη Δ.Σ.Ο. έχουμε κατορθώσει να παραμερίζουμε τα σημεία αντιπαράθεσης και να εστιάζουμε στο κοινό μας συμφέρον για την προστασία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και των ορθοδόξων πληθυσμών όπου γης» σημειώνει χαρακτηριστικά.

πηγη φωτογραφιών: ΔΣΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ