Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 7:47

ΤΕΛΕΣΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ

Δράμας: “Χρέος μου να φροντίζω για την καλλιέργεια των ανθρώπινων συνειδήσεων ώστε να ευαρεστούν στο Θεό και να επαναπαύουν την Παναγία μας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στο μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας εορτάστηκε η δεύτερη Θεομητορική εορτή του εκκλησιαστικού χρόνου. Ήταν η πρώτη εορταστική παρουσία του νέου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωροθέου ανάμεσα στο πλήρωμά του συνδεδεμένη συμβολικά με τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου στο ναό.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Προηγήθηκε η ενθρόνιση του Σαββάτου ενώ το πρωί της Κυριακής επακολούθησε η ενθρονιστήρια ιερουργία με το αρχιερατικό συλλείτουργο του νέου μητροπολίτη Δράμας και των μητροπολιτών Γουμενίσσης κ. Δημητρίου, Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, Σερρών κ. Θεολόγου και Γρεβενών κ. Δαβίδ, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο νέος μητροπολίτης αφορμώμενος από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα πάνω στη δεοντολογία της φιλανθρωπίας που οροθέτησε ο Κύριος με την παραβολή του άφρονος πλουσίου και την αιώνια αξιολόγηση του τρόπου της ανθρώπινης ζωής.

Στο τέλος, όλοι οι αρχιερείς με προεξάρχοντα τον κ. Δωρόθεο, τους συλλειτουργούς ιερείς και το εκκλησίασμα τέλεσαν το μνημόσυνο των ιεραρχών που ποίμαναν τη Μητρόπολη Δράμας μέχρι του χαρισματικού μακαριστού Παύλου. Δεσπόζουσα στην ευλάβεια όλων η άγια μαρτυρική μορφή του από Δράμας (1902-1910) και έπειτα Σμύρνης (1910-1922) αγίου ιεροεθνομάρτυρος Χρυσοστόμου του Καλαφάτη στη μορφή του οποίου επέμεινε ιδιαιτέρως ο νέος ιεράρχης στον ενθρονιστήριο λόγο του.

Ικανοποιήσας και την ζωηρά επιθυμία των συλλειτουργών του, επισκέφθηκαν την ιερά μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Χριστού στη Σίψα για να προσκυνήσουν την χαριτόβρυτη κάρα και τα ιερά λείψανα του οσίου Γεωργίου του Καρσλίδη του νέου ομολογητού και χαρισματούχου ιερομονάχου.

Το απόγευμα της Κυριακής, στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό ναό συνεχίστηκε το εορταστικό κλίμα και ευλογήθηκε με τη μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Τον εόρτιο εσπερινό με συγχοροστασία του νέου ποιμενάρχη τίμησε προεξάρχων και ομιλήσας ο μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος.

Την κυριώνυμη ημέρα, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο των μητροπολιτών Γουμενίσσης κ. Δημητρίου και Δράμας κ. Δωροθέου και του Επισκόπου Δαφνουσίας κ. Σμαράγδου. Απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμαο ο νέος ποιμενάρχης αναφέρθηκε στη σημασία της ναοποιήσεως των ανθρώπων με την ολόψυχη λογική λατρεία του Θεού και την εκκλησιάζουσα υπακοή στο θέλημά του, δίδαγμα των Εισοδίων της Παναγίας που πρέπει να συνέχει διαρκώς το νου και την ψυχή κάθε χριστιανού.

Αφορμώμενος μάλιστα από την καλαισθησία του μητροπολιτικού ναού και τα άλλα έργα στις μονές και στους ναούς της επαρχίας για τα οποία εξαιρετικά φρόντισε ο μακαριστός προκάτοχός του κυρός Παύλος, υπογράμμισε το δικό του ποιμαντορικό χρέος να φροντίζει για την καλλιέργεια των ανθρώπινων συνειδήσεων ώστε να ευαρεστούν στο Θεό και να επαναπαύουν την Παναγία μας.

Στο πέρας της θείας λειτουργίας τελέσθηκε η δοξολογία για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις ευχαριστήριες δεήσεις προς την Υπέρμαχο Στρατηγό του Στρατού και με την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στρατιωτικούς και στρατιώτες στους αγώνες της πατρίδας μας, παρουσία και των τοπικών δημοτικών και πολιτικών αρχόντων αλλά και των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του νέου μητροπολίτη υπό της Καθηγουμένης Γεροντίσσης Πορφυρίας και των μοναζουσών της ιεράς μονής Αναλήψεως του Κυρίου. Μετά την δοξολογία και την προσφώνηση και αντιφώνηση ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τον άμεσο προκάτοχό του κυρό Παύλο και στη συνέχεια το μνημόσυνο της ιδρύτριας της μονής καθηγουμένης Ακυλίνης.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Δωρόθεος παρέστη στην Προσοτσάνη σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου ΗΩΣ, η οποία αφορούσε στη βιβλιοπαρουσίαση του έργου των κ. Νικολάου και Γεωργίου Γεωργιάδη σχετικά με τα «Σπαράγματα του Κώδικα του ιερού ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Προσοτσάνης» της περιόδου 1894-1908.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ