Δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς τους θα μπορούν να προμηθευτούν όλοι όσοι εμπλέκονται στη λειτουργία των ναών της χώρας τα απαραίτητα αυτοδιαγνωστικά τέστ (self test) που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας.

Συγκεκριμένα με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως όλοι οι κληρικοί, οι ιεροψάλτες, οι νεωκόροι και το βοηθητικό προσωπικό των ναών αποκτούν την δυνατότητα δωρεάν απόκτησης του τέστ από τα φαρμακεία, δηλώνοντας μόνο τον ΑΜΚΑ τους.

Για τους μισθοδοτούμενους από το Δημόσιο κληρικούς η διαδικασία θα γίνει αυτόματα, αφού ήδη είναι καταχωρημένοι στα αρχεία του κράτους ως θρησκευτικοί λειτουργοί. Για τους μη μισθοδοτούμενους ιερείς, τους ιεροψάλτες και το υπόλοιπο απαραίτητο προσωπικό των ναών, η κάθε Μητρόπολη θα πρέπει να αποστείλει λίστα με τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ιδιότητα) ώστε να ενταχθούν στο σύστημα και να μπορούν με την ίδια διαδικασία να παραλαμβάνουν από το φαρμακείο τα απαραίτητα τεστ.

Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, τα στοιχεία των οφελούμενων θα παραμείνουν ενεργά για όσο καιρό θα χρειάζεται η διενέργεια των τέστ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα καταστραφούν.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΥΑ που βρίσκεται σε ισχύ, όλοι οι κληρικοί και το απαραίτητο προσωπικό των ναών υποχρεούνται στη διενέργεια τέστ.

Οι διαδικασίες παραλαβής των τέστ καθώς και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθήσουν οι Μητροπόλεις τόσο της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο αυτές της Εκκλησίας Κρήτης και της Δωσεκαννήσου αναφέρονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών και Επικρατείας που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο είχε απασχολήσει αρκετά τους κληρικούς τις προηγούμενες ημέρες και το οποίο βρίσκει λύση.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999