Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:47

Δωδώνης: “Ο Χριστός δίδαξε αγάπη η οποία εκδηλώνεται μέσα από τον εμβολιασμό”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης “Ο Χριστός δίδαξε αγάπη η οποία εκδηλώνεται μέσα από τον εμβολιασμό”, ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα το πρωί o μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Status» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη.

Κληθείς να τοποθετηθεί για τους αρνητές που υπάρχουν ακόμη και σήμερα μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας, ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε πως “από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα όσοι ήταν με αυτές τις λογικές πέθαναν από τον κορονοϊό. Όλοι αυτοί οι πνευματοφόροι οι οποίοι ανέδυαν παράδεισο πήγαν τελικά στον παράδεισο. Όπως και να έχει ένας σωστός χριστιανός πρέπει πρώτα να αγαπά τον συνάνθρωπό του και μετά τον εαυτό του”.

Σε ερώτηση για το αν η ιεραρχία διαχειρίστηκε εξαρχής σωστά τους ανθρώπους της ως προς το θέμα της πανδημίας, o μητροπολίτης Δωδώνης ξεκαθάρισε πως δεν μπορείς τον άλλον να τον πάρεις και να τον δέσεις και να του πεις πήγαινε να κάνεις το εμβόλιο. Αυτό που κάνεις είναι να τον παροτρύνεις και να λαμβάνεις μέτρα. Αν δεν αρκούν αυτά τότε υπάρχει και μια ρήση που λέει ότι όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος αφού έχουμε και παπάδες οι οποίοι είναι παλαβοί. Σκεφτόμαστε λοιπόν να τον τιμωρήσουμε θα μείνει η Εκκλησία χωρίς παπά. Εγώ προσωπικά προτιμώ η Εκκλησία να μείνει χωρίς αυτού του είδους τον παπά παρά με έναν τέτοιο”.

Με αφορμή τη στάση που κρατά η Εκκλησία σε όλες αυτές τις συμπεριφορές, ο κ. Χρυσόστομος επεσήμανε πως η ιεραρχία έχει μια ευθύνη περισσότερη από τη δική μου. Δηλαδή είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει την ενότητα για να μη δημιουργήσουμε σχίσμα. Για αυτό και η Εκκλησία σαν σύνοδος είναι πολύ πιο φειδωλή στις αποφάσεις που έχουν αυστηρότητα”.

Ερωτώμενος για το αν είναι υπέρ της άποψης ότι η επιστήμη θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σε ζητήματα όπως αυτός της πανδημίας, o μητροπολίτης Δωδώνης υπογράμμισε πως αυτό ακριβώς λέει και η Εκκλησία. “Όταν κανείς αρρωστήσει τον βλέπουμε να πηγαίνει στο νοσοκομείο, στο γιατρό και στο φαρμακείο για να πάρει φάρμακα. Εκεί λοιπόν όλοι αυτοί τα ξεχνούν τότε όλα τα άλλα που έλεγαν πριν στον κόσμο και παράλληλα έκαναν στους δρόμους”.

Κληθείς να εξηγήσει το πως ορισμένοι άνθρωποι της Εκκλησίας είναι γαλουχημένοι διαφορετικά και προσεγγίζουν τα θέματα αυτά με άλλο τρόπο, ο κ. Χρυσόστομος διευκρίνισε πως “οι πολλοί λέμε αυτό που πρέπει να πούμε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εκκλησίας και του χριστιανισμού. Εάν τώρα κάποιος ακολουθεί λάθος δρόμο με τον παπά που τον οδηγεί δυστυχώς τότε θα τον πάρει ο άνεμος μαζί με τον παπά. Εμείς του λέμε ποιο είναι το καλό και ποιο είναι το κακό αλλά δεν μπορούμε να του πούμε τι να κάνει αφού ελεύθερα και με τη λογική πρέπει να διαλέξει τον δικό του δρόμο”.

Σε ερώτηση για το τι θα έλεγε σε κάποιον εάν τον άκουγε να έχει έναν τέτοιο αιρετικό λόγο, o μητροπολίτης Δωδώνης σημείωσε πως εμείς εδώ στη Ζάκυνθο, τόσο εγώ όσο και ο διάδοχός μου, έχουμε λάβει όλα μας τα μέτρα. “Εγώ όπως γνωρίζετε έχω παραιτηθεί εδώ και δέκα χρόνια γιατί επέλεξα να φύγω όρθιος ώστε να μη βλέπουμε το θέαμα εκείνο που βλέπουμε σε μερικούς ανθρώπους σήμερα οι οποίοι είναι σε κατάσταση τραγική και συνεχίζουν να κάνουν τους λειτουργούς μέσα στην Εκκλησία. Έτσι εμείς εδώ κάνουμε το καθήκον μας έναντι της συνειδήσεώς μας και έναντι της υποχρέωσης που έχουμε απέναντι στον κόσμο”.

Θέλοντας να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των ιερέων, ο κ. Χρυσόστομος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως “θα έλεγα απολύτως ναι σε κάτι τέτοιο. Μάλιστα οι ιερείς θα έπρεπε να το κάνουν και πρώτοι για να δώσουν το κάλο παράδειγμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ίδιοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο”.

Ο Σεβασμιώτατος πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα έκλεισε τη συνέντευξή του με την πρόταση “όσοι δεν εμβολιάζονται και μισθοδοτούνται από το κράτος θα έπρεπε να τους κόβεται και ο μισθός αφού δεν κάνουν το καθήκον τους”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ