Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 | 3:03

Δημητριάδος: Το Άγιο Πνεύμα δεν υπάρχει εκεί που κυριαρχεί η βία και το μίσος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα το τριετές μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη Λαρίσης κυρού Ιγνατίου.

Προηγήθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος και Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ενώ από του ιερού βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος και ο μητροπολίτης Ζιχνών κ. Ιερόθεος ο οποίος συμμετείχε στο ιερό μνημόσυνο.

“Ο μακαριστός Ιγνάτιος υπήρξε για όλους μας ένα παράδειγμα υπομονής, πραότητας και καρτερίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Δημητριάδος μιλώντας για την προσωπικότητα του κεκοιμημένου ιεράρχη και πρόσθεσε πως όλοι μας θαυμάσαμε στο πρόσωπό του πως μπορεί ένας άνθρωπος να αντιμετωπίσει και τις πιο δύσκολες καταστάσεις με ηρεμία και σύνεση. “Λειτούργησε και εργάστηκε ολόκληρη τη ζωή του μέσα στην Εκκλησία προσφέροντας σε αυτή πολύ σημαντικό έργο αναδεικνύοντας παράλληλα και πολλά πνευματικά παιδιά. Ήταν εκείνος που  υπέμεινε καρτερικά και δίδαξε θεραπευτικά δίνοντας έτσι πλούσια τη χάρη σε όλους τους ανθρώπους”, πρόσθεσε.

Θέλοντας να θέσει τις σωστές προϋποθέσεις μέσα από τις οποίες θα επιτευχθεί και η ενότητα της Εκκλησίας, ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε πως “η Εκκλησία παραμένει πάντα ανοιχτή σε όλους εμάς ως ταμειούχος του Αγίου Πνεύματος και έρχεται να γίνει δώρο ενότητας σε όποιον το θελήσει”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως το Άγιο Πνεύμα δεν υπάρχει εκεί που “κυριαρχεί το μίσος, η διχόνοια και εκεί που η βία θέλει να επιβάλλει το θέλημά της. Δεν υπάρχει σε εκείνον που διχάζει, που αντιφρονεί, που στέκεται απέναντι στην Εκκλησία και σε εκείνον που παίρνει θέση πιστεύοντας πάντα ότι μόνο αυτός είναι η αλήθεια. Μια ενότητα πάντα προϋποθέτει ταπείνωση αληθινή, ουσιαστική υπακοή αλλά και απλότητα σαν αυτή που είχαν οι απόστολοι”. 

Μιλώντας με θερμά λόγια για το πρόσωπο του κ. Ιερωνύμου, ο μητροπολίτης Δημητριάδος επεσήμανε πως “ο διάδοχός του κρατάει ζωντανό το έργο και τη μνήμη του συνεχίζοντας στα χνάρια του δίνοντας βέβαια τη δική του σφραγίδα αφού έτσι λειτουργεί το Άγιο Πνεύμα που δίνει τα χαρίσματα. Έτσι και η ψυχή του μακαριστού Ιγνατίου αγάλλεται και χαίρεται αφού μια άξια διαδοχή του συνεχίζει το έργο σε αυτή την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας και παραμένει ο ενοποιός επίσκοπος”, κατέληξε ο κ. Ιγνάτιος.

Από τη μεριά του ο κ. Ιερώνυμος αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους ιεράρχες για την παρουσία τους αλλά και τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης Δημητριάδος αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Κιαμέτη και τον αρχιμανδρίτη Αχίλλιο Τσούτσουρα ο οποίος για πολλά χρόνια υπήρξε στενός συνεργάτης του μακαριστού, αναφερόμενος στον προκάτοχό του τόνισε πως “η πόλη την οποία ποίμανε δεν τον ξέχασε και συνεχίζει να τον τιμά καθότι και ο ίδιος άφησε μνήμη αγαθή, πράου, άκακου και ενός ήσυχου αρχιερέως ο οποίος αγαπούσε το ποίμνιό του και ήθελε την πνευματική του ανέλιξη. Οφείλω να ομολογήσω ότι ως συνοδικός γραμματέας όσες φορές είχα συνεργαστεί μαζί του διέκρινα όχι απλώς τη σοφία, τη σύνεση και τη βαθιά του γνώση αλλά και τη διάκριση με την οποία προσέγγιζε όλα τα θέματα ώστε να μην πικραθούν άνθρωποι και να υπάρχει πάντοτε ειρήνη”, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια όλοι μαζί κλήρος και λαός μετέβησαν στον τάφο του προσφιλούς μητροπολίτη που βρίσκεται πίσω από το ιερό όπου τελέστηκε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ