Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 | 23:45

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

Δημητριάδος: “Δεν θα γίνει ποτέ κόμμα στην Ελλάδα η Ορθόδοξη Εκκλησία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Στην πρωινή εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του τηλεοπτικού καναλιού Action 24 μίλησε σήμερα ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος αναφερόμενος σε τρέχοντα ζητήματα και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που άπτονται της επικαιρότητας.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Δημητριάδος, “το δημοκρατικό μας πολίτευμα αναμφισβήτητα επιτρέπει στον οποιοδήποτε να δημιουργήσει ένα κόμμα, να κατέβει και να διεκδικήσει στις εκλογές τις ψήφους των πολιτών. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το απαγορεύσει εκτός εάν πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση όπως πρόσφατα έγινε και νομίζω ότι δόξα τω Θεώ έχουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες του πολιτεύματός μας η εγκληματική οργάνωση να απορρίπτεται. Κατά τα άλλα όμως αυτό που όντως εντοπίστηκε σε ορισμένες περιπτώσεις και μάλιστα υπήρξε και δήλωση συγκεκριμένου Μητροπολίτου γιατί είναι και σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή για να φανεί και πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα πράγματα όχι μόνο σε ότι αφορά τους ορθόδοξους Χριστιανούς αλλά και τους Έλληνες που δεν είναι χριστιανοί”.

Εδώ λοιπόν έχουμε ένα πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να οικειοποιηθεί και δεν μπορεί να δηλώσει ότι εκπροσωπεί είτε την εκκλησία είτε τους Χριστιανούς. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και δεν πρέπει να συμβεί. Γιατί αυτό τείνει να συμβεί και να γίνει κατανοητό ότι κάποιοι εκπροσωπούν την εκκλησία και τους Χριστιανούς. Αυτό λοιπόν απορρίπτεται από την ποιμένουσα εκκλησία. Είμαστε πολύ σαφέστατοι σε αυτό. Υπήρξαν εγκύκλιοι μητροπολιτών που καλούσαν ιδιαίτερα τους ιερείς να μη πάρουν μέρος σε κομματικές τοποθετήσεις και υπήρξαν και εκ των υστέρων δηλώσεις διότι υπήρξε μία περιρρέουσα κατάσταση όπου αναγκάστηκε η Μητρόπολη να δηλώσει πως δεν έχει καμία σχέση με συγκεκριμένη κομματική παράταξη.

Νομίζω ότι είναι πασιφανές ότι εδώ πλέον πρόκειται για μία παραχάραξη της Χριστιανικής μας πίστεως και της ορθοδόξου παραδόσεώς μας. Διότι όταν κάποιοι θέλουν να καθοδηγήσουν πνευματικά και έχουν όντως αναλάβει από την εκκλησία τέτοιο καθήκον όπως είναι οι πνευματικοί αντί για να έχουν πιστούς δημιουργούν οπαδούς αυτό δεν έχει να κάνει με το εκκλησιαστικό γεγονός. Μέσα στην εκκλησία δεν έχουμε οπαδούς, ούτε ομάδες και προπαντός δεν είμαστε εμείς για να καθοδηγήσουμε με τρόπο που θα πούμε ακόμα και το τί θα ψηφίσει ένας άνθρωπος.

Είμαστε για να καθοδηγούμε πνευματικά, να δίνουμε την ελευθερία στους ανθρώπους να έχουν μέσα τους το Άγιο Πνεύμα και να παίρνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Δεν αποφασίζουμε εμείς για αυτούς. Εμείς έχουμε καθήκον να σώσουμε τους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν, εάν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις όπου κάποιοι καθοδηγούν αυτό δεν έχει να κάνει με το εκκλησιαστικό γεγονός και είναι απαράδεκτο.

Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι και μπορούν να επιλέξουν. Όντως εάν οικειοποιούνται παραδείγματος χάρη αν ένας κληρικός που είναι πνευματικός φτάσει στο σημείο αντί να έχει πιστούς να έχει οπαδούς και να τους λέει τί να ψηφίσουν αυτό η εκκλησία δεν το δέχεται. Είναι έξω από την εκκλησία. Βεβαίως και εδώ θέλει μία προσοχή από όλους μας. Και αν κάποιοι πούν ότι μία συγκεκριμένη παράταξη είναι των παπάδων ή των χριστιανών και αυτό θα μας αδικήσει. Διότι οι χιλιάδες ιερείς μας δεν έχουν να κάνουν με αυτό το γεγονός και είναι πολύ σωστοί στην εργασία τους και στην προσπάθειά τους να είναι πνευματικοί και όχι αρχηγοί ομάδων. Ούτε εκπροσωπεί κάνεις την ποιμένουσα εκκλησία. Άρα και σε αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Γιατί αν δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση ίσως έχουμε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, να αφήσουμε και να δωρίσουμε την εκκλησία σε κάποιους που δεν το αξίζουν. Άρα εδώ θέλει πολύ προσοχή και διάκριση από όλους μας.

Ποτέ δεν αδιαφορούμε. Είμαστε πάντοτε πολύ διακριτικοί και προσεκτικοί. Όταν χρειάζεται παρεμβαίνουμε. Γιατί ξέρετε υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος να κάνεις ήρωες κάποιους ανθρώπους χωρίς και αυτό να το αξίζουν. Διότι αν υπερβολικά ασχοληθείς μαζί τους και αν τους φέρεις στην επιφάνεια ίσως εξυπηρετείς και τους σκοπούς τους. Έτσι λοιπόν προσπαθούμε να είμαστε διακριτικοί. Ξέρουμε πως ποιμένουμε. Ξέρετε πολύ καλά πόσο διακριτικός είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπός μας ιδιαίτερα σε αυτά τα θέματα και πρέπει να σας πω ότι απόλυτα υπάρχει ενότητα και στην ιεραρχία στο να έχουμε με έναν διακριτό ρόλο μέσα στην κοινωνία μας που είναι πάντοτε ενωτικός.

Εμείς χαιρόμαστε να ξέρουμε ότι οι πιστοί μας μπορούν να ανήκουν πολλές φορές και στο οποιοδήποτε άλλο κόμμα που έχουν αυτοί επιλέξει. Λέει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος: ¨σε όλα τα κόμματα έχουμε κάποιους ανθρώπους.¨ Με την έννοια ότι κάποιοι ξέρουν περισσότερο την εκκλησία, γνωρίζουν τα προβλήματά μας, μπορούν κάποια στιγμή να πάρουν κάποια θέση. Νομίζω λοιπόν ότι ο ρόλος ο δικός μας είναι καθαρά η εννοποιητική  δύναμη που πρέπει να είμαστε μέσα στην Ελληνική κοινωνία, να κρατήσουμε τους διακριτούς ρόλους και να μη μετατραπούμε ποτέ σε κόμμα ή κάνεις να μη μας δωρίσει σε κάποιο κόμμα. Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν θέλουμε καθόλου κοσμική εξουσία. Θέλουμε να κρατήσουμε τον πνευματικό μας ρόλο. Κανείς να μη μας δωρίσει και κανείς να μην οδηγήσει τα πράγματα ποτέ αλίμονο η εκκλησία στον τόπο μας να μετατραπεί σε κόμμα. Αυτό θα ήταν καταστροφικό και εντελώς διχαστικό”, κατέληξε ο κ. Ιγνάτιος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ