Φωτο αρχείου

“Έχουμε την δαιμονοποίηση ενός θέματος που δεν σχετίζεται με την πίστη και την Εκκλησία. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι παρασύρονται από μια πνευματική αυτάρκεια, έχοντας πίσω τους κάποιους που τους καθοδηγούν, που δεν αναγνωρίζουν ότι η Εκκλησία μας λειτουργεί με τρόπο Συνοδικό, ότι ο Επίσκοπος έχει την μεγάλη ευθύνη, ως Πατέρας όλων, Κληρικών και λαϊκών, κι έτσι δυσφημούν την Εκκλησία”, τόνισε μιλώντας σήμερα στο MEGA ο μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος.

“Στην πλειοψηφία τους οι Ιερείς μας έχουν φανεί αντάξιοι των περιστάσεων, πειθαρχούν στις υποδείξεις της Ιεράς Συνόδου, ενώ και η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών τηρεί τα μέτρα. Όμως, οι εξαιρέσεις υπάρχουν, όπως συμβαίνει σε όλους τους χώρους και μάλιστα, εκεί που δεν θα έπρεπε καθόλου να υπάρχουν”, σημείωσε σχετικά με την στάση της τοπικής Εκκλησίας του Βόλου απέναντι στην πανδημία.

Ο μητροπολίτης Ιγνάτιος ήταν όμως κάθετα αντίθετος στην επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. “Προτιμώ την πειθώ”, τόνισε και πρόσθεσε: “Προτιμώ να πειστεί ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους άλλους. Το θέμα θα αντιμετωπίσει η Ιερά Σύνοδος. Όμως, ως πνευματικός Πατέρας των Κληρικών μου, τους παροτρύνω να προχωρήσουν όλοι στον εμβολιασμό. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, ως έκφραση αγάπης προς τους ανθρώπους που ποιμαίνουμε. Η ελεύθερη επιλογή του εμβολίου είναι πράξη ευθύνης, αγάπης προς τους άλλους, εμπιστοσύνης προς τον Επίσκοπο και την Σύνοδό μου, τους επιστήμονες. Είναι απόδειξη ότι δεν παρασυρόμαστε, όπως, δυστυχώς, πράττουν πολλοί, δίνοντας άλλο χαρακτήρα στο ζήτημα του εμβολιασμού”.

Προς όσους επικαλούνται τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, προκειμένου να στηρίξουν τη θέση τους απέναντι στον εμβολιασμό και στα μέτρα προστασίας, ο κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε ότι «ο κατεξοχήν άνθρωπος που ήταν πιστός στην Εκκλησία και στην Ιερά Σύνοδο ήταν ο Άγιος Παϊσιος. Δυστυχώς, κάποιοι εκμεταλλεύονται δήθεν προφητικούς λόγους του Αγίου και πρέπει να σκεφθούν ειλικρινά αν, πλέον, ανήκουν στην Εκκλησία ή όχι. Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης τοποθετείται τόσο καθαρά, όταν η Σύνοδός μας αποφαίνεται, όταν ο Επίσκοπος δίνει το παράδειγμα, τότε κάποιοι άνθρωποι θα πρέπει να αναλογιστούν τί σημαίνει ανήκω στην Εκκλησία”.

“Η Εκκλησία είναι μια οικογένεια. Είμαστε όλοι μαζί”, τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως “δεν μπορείς να έχεις πνευματική αυτάρκεια που προκαλεί την αίσθηση ότι μόνον εσύ ξέρεις, είσαι πιο άγιος από τους άλλους. Δυστυχώς, αυτή η πνευματική αυτάρκεια παρατηρείται σε πολλούς από τους Πνευματικούς και οδηγεί σε μια προβληματική αλληλεξάρτηση. Εφόσον ανήκουμε στην Εκκλησία, οφείλουμε να την εμπιστευθούμε. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια. Τα υπόλοιπα δεν αφορούν στο εκκλησιαστικό φρόνημα και σ’ αυτό που είναι η Εκκλησία. Η εκμετάλλευση των Αγίων είναι μεγάλο αμάρτημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ως συγκροτημένη κοινωνία για χάρη όλων των συνανθρώπων μας. Να μη στερούμεθα, πλέον, συνανθρώπους μας πολυτιμότατους, ως μη όφειλε, εξ’ αιτίας της πανδημίας”.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: