Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 | 0:41

Δημητριάδος: «Ο Πειραιώς Καλλίνικος ανεδείχθη Μέγας Επίσκοπος της Εκκλησίας και αληθινός Πατέρας»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

“Πατέρα μοναδικό, φιλόστοργο, συγχωρητικό, πνευματικό, που μας προσήλκυε κάθε φορά στο σπίτι του Πατρός, διά του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως και Μετανοίας”, χαρακτήρισε τον μακαριστό μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στο ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού ιεράρχη, που τελέστηκε στον ναό της Αγίας Τριάδος στον Πειραιά.

Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για τα δύσκολα παιδικά χρόνια του Γέροντος Καλλινίκου, την ορφάνια, την ανάληψη των ευθυνών της οικογένειας, την σύνδεσή του με ιεραποστολικούς Κληρικούς της επαρχίας και την μεγάλη του αγάπη για την Αγία Γραφή, δημιουργώντας, έτσι, προϋποθέσεις ολοκληρωτικής αφιέρωσης.

Μίλησε, ακόμη, για την πνευματική του ωρίμαση στην Πάτρα, όπου εμπνεύστηκε την Ιερωσύνη και είδε την επέμβαση του Θεού ζωντανή στη ζωή του: “εισερχόμενος στην Ιερωσύνη, άρχισε να ασκεί την πατρότητα, έργο δύσκολο, με πολύ πόνο, αλλά και μεγάλη ευλογία από τον Θεό. Αξιώθηκε να ελκύσει σπουδαία πνευματικά τέκνα, ανάμεσά τους ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο πρ. Καλαβρύτων Αμβρόσιος, οι οποίοι συνδέθηκαν μαζί του από μικρά παιδιά. Εκείνοι άνοιξαν τον δρόμο για ν’ ακολουθήσουμε κι άλλοι μέχρι και σήμερα, γευόμενοι την χαρά της πνευματικής του πατρότητας”.

“Παρά την βραχεία παρουσία του”, πρόσθεσε ο μητροπολίτης Δημητριάδος, “σφράγισε τον Μοναχισμό στα Μετέωρα, ίδρυσε την Αδελφότητα της Χρυσοπηγής, δημιούργησε ίδρυμα για άπορα παιδιά από την επαρχία, κήρυξε τον λόγο του Θεού, ανεδείχθη μεγάλος Πνευματικός, που γνωρίζει να ελευθερώνει και όχι να δεσμεύει τα πνευματικά του παιδιά, που συγχωρεί και ανοίγει νέους δρόμους στην πνευματική ζωή. Συνέγραψε πλειάδα πνευματικών βιβλίων, εργάστηκε ιεραποστολικά στην Εκκλησία, ανέλαβε την διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας και εξελέγη Μητροπολίτης Πειραιώς το 1978. Το έργο του υπήρξε μεγάλο και ξεχωριστό, όχι ατομικό, αλλά καθαρά εκκλησιαστικό, διαπέρασε όλη την Ελλάδα, με πρωτοπόρα προγράμματα, με τον ραδιοφωνικό σταθμό, με το περιοδικό και έγινε πρότυπο για πολλές τοπικές Εκκλησίες του εξωτερικού”.

Ο μακαριστός μητροπολίτης Καλλίνικος “ανεδείχθη Μέγας Επίσκοπος της Εκκλησίας και ως αληθινός Πατέρας, καμάρωνε τα πνευματικά του παιδιά, που τα έβλεπε να ανελίσσονται μέσα στην Εκκλησία”, σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος και συνέχισε λέγοντας πως “στάθηκε κοντά σε όλους μέχρι το τέλος και αξιοποίησε τα χαρίσματα του καθενός και συμβούλευε με πατρική αγάπη. Χάσαμε έναν αληθινό επίγειο Πατέρα, κερδίσαμε, όμως, έναν Πατέρα που προγεύεται τον Παράδεισο. Ο Γέροντας δεν φοβήθηκε ποτέ να μιλήσει και να πει την αλήθεια, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη Καλλινίκου παρέστησαν επίσης οι μητροπολίτες πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Γουινέας Γεώργιος, Πτολεμαΐδος Εμμανουήλ εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και ο επιχώριος μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ