Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 0:42

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Δημητριάδος: “Ο Χριστός είναι η ζωή και η ανάσταση για όλους μας” (ΒΙΝΤΕΟ)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ένα σύντομο βιντεάκι ετοίμασε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος με αφορμή την Κυριακή Γ΄ Λουκά.

«Απ’ τις πλέον συγκλονιστικές ποιμαντικές μας εμπειρίες είναι όταν καλούμεθα να ψάλλουμε την εξόδιο ακολουθία από τους γονείς για το παιδί τους. Ιδιαίτερα όταν μια μάνα είναι πάνω από το φέρετρο και βλέπει το νεκρό σώμα του παιδιού της και τότε καλούμεθα να πούμε τι σημαίνει όντως ζωή», επισημαίνει μέσα από αυτό ο κ. Ιγνάτιος.

Όπως τονίζει μάλιστα, «Δεν υπάρχουν λόγια να παρηγορήσουνε. Μόνο η παρουσία, η προσευχή και η υπενθύμιση ότι ο Χριστός είναι η ζωή και η ανάσταση για όλους μας. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο γιατί αλλά μπορούμε να πούμε ότι ο Χριστός παρηγορεί, τότε μεν ανέστησε τον γιό της χήρας. Σήμερα εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο αλλά μπορούμε να πλημμυρίσουμε τις καρδιές μας με την πίστη στην ανάσταση του Χριστού κι αυτή η πίστη να γίνει πίστη όλων και τότε ο Θεός παρηγορεί», σημειώνει ο μητροπολίτης Δημητριάδος.

Ο ιεράρχης ωστόσο καταλήγει με την διαπίστωση πως «η μάνα αντέχει τον πόνο, ο πατέρας στέκεται δίπλα και είμαστε όλοι μια αγκαλιά που μοιραζόμαστε τον πόνο του επίγειου χωρισμού αλλά κρατάμε ζωντανή την πίστη και την βεβαιότητα στην Ανάσταση. Αυτό ο Χριστός μας κάλεσε να κάνουμε έργο και ζωή μας».

Παρακολουθήστε το βιντεάκι του μητροπολίτη Δημητριάδος

Μπορούμε όλοι μαζί να δώσουμε ένα μήνυμα ότι Κάτι ΓΙΝΕΤΑΙ

Την ίδια στιγμή στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο μητροπολίτης Δημητριάδος, όπου ερωτηθείς για τα εθνικά θέματα και την προκλητικότητα των γειτόνων ανέφερε πως «Ένας λαός που έχει κοινή πίστη, αυτή η πίστη που τον κρατάει να νιώθει ότι είναι ασφαλής και απέναντι στους άλλους είτε είναι οι απέναντι είναι αυτοί που έρχονται κοντά μας».

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ο ίδιος ανέλαβε στην τοπική εκκλησία, όπου «δεν θα υπάρχει άπλετος φωτισμός στους ναούς. Μπορούμε όλοι μαζί να δώσουμε ένα μήνυμα ότι γίνεται κάτι. Δεν θα λύσουμε εμείς όλο το πρόβλημα και για τη θέρμανση, χρησιμοποιούμε τα παρεκκλήσια στις καθημερινές που είναι πιο μικρά. Βρίσκουμε λύσεις -κατά το δυνατόν- με το μικρότερο κόστος για να είναι και οι ναοί σε λειτουργία».

Ζητώντας την άποψή του για το γενικότερο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε την τεράστια προσφορά και παρέμβαση της Εκκλησίας και σε αυτές τις περιπτώσεις με το πλέον ανιδιοτελές μυστήριό της, το μυστήριο της μετανοίας και εξομολογήσεως, όπου για ώρες πολλές οι πνευματικοί εργάζονται ποιμαντικά προκειμένου να προλάβουν καταστάσεις και να μην υπάρξουν χειρότερα αποτελέσματα.     

Κάνοντας ωστόσο την αυτοκριτική του επεσήμανε πως «κι εμείς δεν κατορθώσαμε να την αντιμετωπίσουμε όλη αυτή τη βία. Θα έπρεπε να είμαστε πιο σωστοί και στο ποιμαντικό μας έργο. Κάθε μια τέτοια περίπτωση για μένα είναι ένας μεγάλος πόνος, είναι μια δική μου -το λέω προσωπικά- αποτυχία. Θά’πρεπε να έχουμε συμβάλλει πιο πολύ, να νιώθει ο άνθρωπος ότι ο κάθε άλλος είναι μια ζωντανή εικόνα του Θεού. Ότι η αγάπη εκφράζεται, όχι με τη βία αλλά μόνο με τη στοργή και με τη συνύπαρξη».

Για το ζήτημα των αμβλώσεων, ο Σεβασμιώτατος εκφράζοντας την άποψη της Εκκλησίας επέμενε στο «να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να υπερασπίζεται τη ζωή από την άκρα σύλληψη. Ειναι πολύ σημαντικό γιατί αυτό είναι το χρέος μας», ενώ παράλληλα για τη νεολαία και τους νέους υπογράμμισε πως «συνειδητοποιούν και οι ίδιοι ότι έχουν αλλάξει οι εποχές και ότι πρέπει να σταθούν σωστά απέναντι στη ζωή που έχουν ως μέλλον».

Τέλος, αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στο νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι «φέτος στη Μαγνησία, στην Α’ δημοτικού, ενεγράφησαν εκατό λιγότερα παιδιά από πέρυσι και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι μετρήσιμο σε μια επαρχία και θα έχει αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια σε όλες τις εκφάνσεις του βίου της τοπικής κοινωνίας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ