Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 13:41

«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020»: Εκδηλώσεις και ομιλίες στον Άγιο Δημήτριο ομ. δήμου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ξεκίνησαν οι πολυήμερες εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020”, που διοργανώνει για 24η συνεχή χρονιά ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου, τιμώντας τον προστάτη, πολιούχο και ονοματοδότη του Ναού, μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη.

Κάθε ημέρα τελούνται ιερές ακολουθίες παρακλήσεις, ομιλίες, συζητήσεις με εκλεκτούς ομιλητές και αγρυπνίες. Μέσα στην εβδομάδα προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ο οποίος ανέπτυξε τό θέμα μέ τίτλο: «Ο Γέροντάς μου ἅγιος Καλλίνικος, Μητροπολίτης Ἐδέσσης», ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, με θέμα: “Μικρές επισημάνσεις σε μεγάλες παρανοήσεις” καθώς και ο μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ και θέμα: “Η πανδημία του Κορωνοϊοὐ και η επιδημία του ασώτου υιού”.

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου ανέπτυξε ομιλία για την γνωριμία του με τόν ἅγιο Καλλίνικο τον οποίο ἄκουγε καθημερινά ὡς καθηγητή, νά τοῦ διδάσκη μέ λόγο καί σιωπή, μέ προσευχή καί πράξεις διάφορα μαθήματα, ὅπως τήν Λειτουργική, τήν Ὁμιλητική, τήν Ἀσκητική, τήν Ἑρμηνευτική, τήν Δογματική, τήν Ποιμαντική κλπ. Εἶπε ὅτι ἡ ζωή του κοντά στόν ἅγιο αὐτόν ἄνθρωπο, μέ τόν ὁποῖο συνοίκησε δεκαπέντε χρόνια στήν Ἱερά Μητρόπολη ἦταν μιά ἐμπειρία ὀρθόδοξης θεολογίας. Ἀναφέρθηκε στό ποιμαντικό του ἔργο, ἀφοῦ ἦταν ἀκαταπόνητος ποιμένας, πού εἶχε ὡς βάση τήν θεία Λειτουργία, ἀπαράμιλλος βιωματικός ἱεροκήρυκας, πού εἶχε ὡς βάση τήν Ἁγία Γραφή, τούς Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας, ἰδίως τόν ἅγιο Ἰωάννη τόν Χρυσόστομο, τόν ἅγιο Κοσμᾶ τόν Αἰτωλό, τόν ἅγιο Νικόδημο τόν Ἁγιορείτη καί τό Γεροντικό και κατέληξε στό ὅτι ὁ ἅγιος Καλλίνικος εἶναι ἕνα μεγάλο δῶρο τοῦ Θεοῦ στήν ἐποχή μας, πού δείχνει ποιός εἶναι ὁ Ὀρθόδοξος Ἐπίσκοπος.

Ο μητροπολίτης Λαρίσης τόνισε πως μέσα στην Εκκλησία έχουμε την πνευματική πορεία, την ευαγγελική ηλικία μέχρι σημείου χριστοποιήσεώς μας, μέσω της υπακοής στο θείο θέλημα και την χειραγώγηση από τον πνευματικό πατέρα. “Επιστηριγμός κάθε πιστού είναι ο θείος λόγος, η εκκλησιαστική ζωή, οι άγιοι. Έτσι ο πιστός αγωνίζεται διαρκώς, γνωρίζοντας ότι η καθημερινότητά του προκαλεί εμπόδια, προσκόμματα, προβλήματα. Και καλείται ο πιστός επικαλούμενος ακατάπαυστα την θεία βοήθεια να παραμείνει ακέραιος, ανεπηρέαστος, άτρωτος από τα βέλη του πονηρού, του κόσμου και του κακού εαυτού του”…Τον τελευταίο καιρό ζούμε το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας. Το γεγονός αυτό μας απέδειξε πόσο φθαρτοί είμαστε και “εξαρτημένοι” σωματικά από τους ιατρούς, τα υγειονομικά μέτρα και τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις. Και παρ’ όλα αυτά, η πανδημία υπάρχει και εξαπλώνεται για να αποδειχθεί ότι ο μόνος κύριος και ρυθμιστής του παντός είναι ο παντοδύναμος Θεός. Παραβλέπουμε λοιπόν την ουσία των ειδήσεων των θεμάτων και ασχολούμαστε με τα φτηνά σχόλια. Οι πιστοί, έχουμε το μόνο ανανεούμενο και αναγεννητικό νέο, που δεν παλαιώνει ποτέ που είναι ο Χριστός και το ευαγγέλιο Του. Βομβαρδιζόμαστε από τα γεγονότα και παρασυρόμαστε σε μία στείρα καθημερινότητα, από πνευματικής πλευράς, αφήνοντας το χρόνο της ζωής μας να περνά ανεκμετάλλευτος δίχως μετάνοια και πνευματική καρποφορία”. Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο λέγοντας ότι: “Αλίμονό μας αν διαιρεθούμε, αν κρατήσουμε στοιχεία εχθροπάθειας ο ένας για τον άλλον. Στην κρίσιμη αυτή η εποχή οφείλουμε να έχουμε κατά νου το πως μας θέλει ο Χριστός μας, με μια αρχοντιά, με μια ανωτερότητα, με μια λεβεντιά, που απορρέει από την πλήρη εμπιστοσύνη στον Άγιο Θεό και το θέλημά Του, που απορρέει από την πλήρη βεβαιότητα ότι είμαστε στα χέρια Του και στην πάνσοφη πρόνοιά Του.

Ο μητροπολίτης Γρεβενών τόνισε ότι “Με την ευκαιρία της δοκιμασίας και ταλαιπωρίας της πανδημίας, παίρνουμε αφορμή για προβληματισμό και περισυλλογή. Η καραντίνα μας βοήθησε να κλειστούμε στους εαυτούς μας και να “ψαχτούμε”. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας για να προστατεύσουμε το σώμα μας, τη σωματική υγεία. Κλεινόμαστε άραγε στον εαυτό μας, μπαίνουμε καμμιά φορά σε “πνευματική καραντίνα” για να προστατεύσουμε τη ψυχική μας υγεία; Η περικοπή του ασώτου υιού είναι μια καλή αφορμή προβληματισμού και ενδοσκόπησης, για να βρούμε το δρόμο της σωτηρίας μας, που δεν είναι άλλος από τη μετάνοια ”. Υπογράμμισε πως “Η μετάνοια είναι η οδός της σωτηρίας μας. Βασική προϋπόθεση της μετανοίας είναι η αυτογνωσία, “ἐλθὼν εἰς ἑαυτόν”που είναι είναι το πρώτο στάδιο της μετάνοιας. Η παραδοχή, είναι το δεύτερο στάδιο της μετανοίας που μας οδηγεί στην ταπεινοφροσύνη. Παραδέχομαι την κατάντια μου και την πτώση μου. Κάνω ταπείνωση και όχι ταπεινολογία. Το τρίτο στάδιο της μετανοίας είναι η τέλεια εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, “γενηθήτω τὸ θέλημά σου”. Ο άνθρωπος θα πρέπει να αφεθεί ολοκληρωτικά στο θέλημα και στο σχέδιο του Θεού, γιατί αναμφισβήτητα είναι ο μοναδικό δρόμος σωτηρίας για τον καθένα μας ξεχωριστά. Ας αξιοποιήσουμε και εμείς την πανδημία αυτή του Κορωνιού, ώστε να ζήσουμε την αγάπη του Θεού-Πατέρα και μέσα ακριβώς από το ταξίδι της μετανοίας και από την πορεία της μετάνοιας να βρεθούμε και πάλι στην αγκαλιά Του”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ