Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 | 13:24

Δήμαρχος Καλυμνίων: «Δεν συμφωνούμε πάντα με τους χειρισμούς της τοπικής Εκκλησίας»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη και του μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας Παϊσιο για την κατάσταση στο νησί και αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος του νησιού Δημήτριος Διακομιχάλης τονίζει ότι αν και υπάρχει αγαστή συνεργασία με την τοπική Εκκλησία, εν τούτοις δεν συμφωνει πάντα με τους χειρισμούς της. Ανέφερε επίσης ότι “Όλοι όσοι ασκούμε διοίκηση είτε λαϊκοί είμαστε, είτε ο Μητροπολίτης μας με τον οποίο έχουμε αγαστή συνεργασία, σταθερά και διαχρονικά και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, διαπιστώναμε και διαπιστώνουμε στις μεταξύ μας συζητήσεις τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που έχουμε -ως τοπική κοινωνία- προσπαθώντας να τα ξεπερνούμε κινούμενοι σε ένα τεντωμένο σχοινί.

Ο μητροπολίτης κ. Παϊσιος με ανακοίνωσή του απαντά στον δήμαρχο έκπληκτος, ποιά είναι τα σημεία της διαφωνίας τους, καθώς η Εκκλησία από την αρχή έχει συμπορευθεί με την δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ έχει τηρήσει όλα τα υγειονομικά μέτρα και τους περιορισμούς.

Επίσης διερωτάτε πως γίνεται να φταίει για όλα ο μητροπολίτης, αφού δεν είναι εκείνος που διοικεί το νησί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημάρχου Καλυμνίων

Κάλυμνος, 22-02-2021

Η ανακοίνωση του ιερού κλήρου της Καλύμνου αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά το νησί μας, σίγουρα αποτελεί μια πράξη υψηλής ευθύνης και πατρικής αγάπης απέναντι στον χριστεπώνυμο λαό της Καλύμνου

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αφ΄ ενός μεν αγγίζει τον πυρήνα της πίστης μας, που είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας, με την κορύφωση αυτής της αγάπης την Θεία Κοινωνία, την οποία όλοι εμείς οι ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουμε ανάγκη για εσωτερική και πνευματική ανάταση, μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, επειδή πιστεύουμε ότι στο διάβα των αιώνων η θεία κοινωνία είναι μόνο πηγή ζωήςαφ ετέρου δε αναγνωρίζει την αναγκαιότητα τήρησης εντός των ναών, των υγειονομικών πρωτοκόλλων (μάσκες- αποστάσεις), που προτείνουν οι επιστήμονες, προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία, που έπληξε τον πλανήτη και κατ επέκταση και το νησί  μας.

Όλοι όσοι ασκούμε διοίκηση είτε λαϊκοί είμαστε, είτε ο Μητροπολίτης μας με τον οποίο έχουμε αγαστή συνεργασία, σταθερά και διαχρονικά και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, διαπιστώναμε και διαπιστώνουμε στις μεταξύ μας συζητήσεις τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που έχουμε -ως τοπική κοινωνία- προσπαθώντας να τα ξεπερνούμε κινούμενοι σε ένα τεντωμένο σχοινί.

Σίγουρα δεν συμφωνούμε πάντα στους χειρισμούς, όμως αυτό δεν αναιρεί τον σεβασμό και την αγάπη απέναντι στον επικεφαλής της τοπικής μας εκκλησίας και στην υποχρέωσή μας να συμπορευόμαστε με αγάπη, σεβασμό και ειλικρίνεια, προκειμένου να ξεπεράσουμε με τη βοήθεια του Θεού και της επιστήμης αυτή την τραγική περίοδο που περνούμε.

Στις πολλές συζητήσεις, που προσωπικά έχω κάνει με τον Μητροπολίτη μας, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις εκκλησίες, του κατέθεσα και τη θέση μου ότι τις Κυριακές πρέπει να γίνονται δύο λειτουργίες μικρότερης διάρκειας, προκειμένου να προσέρχονται περισσότεροι πιστοί στις εκκλησίες μας και να μην υπάρχει συνωστισμός.

O Δήμαρχος Καλυμνίων

 Δημήτριος Διακομιχάλης

Αναλυτικά η ανακοίνωση του μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας Παΐσιου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΕΡΟΥ – ΚΑΛΥΜΝΟΥ – ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

«Σίγουρα δεν συμφωνούμε πάντα στους χειρισμούς»

Ευρίσκομαι εις την δυσάρεστον θέσιν να απαντήσω εις το Δελτίον Τύπου του Δήμου Καλυμνίων και να είπω δημοσίως εις τον ευσεβή Καλυμνιακόν Λαόν, ότι με εξέπληξε το περιεχόμενον της ανακοινώσεως και όλως ιδιαιτέρως, η πρότασις εκείνη, «σίγουρα δεν συμφωνούμε πάντα στους χειρισμούς».

Εις το σημείον αυτό θα ήθελα να ερωτήσω εις οποίους χειρισμούς δεν συμφωνούμε αγαπητέ  κ. Δήμαρχε;

Μήπως από την αρχήν της πανδημίας του Κορωνοϊού κ. Δήμαρχε δεν είχαμε ανταλλάξει και είχαμε κοινήν γραμμήν δια την ασφάλειαν των κατοίκων του Νησιού μας, βεβαίως εσείς ως Δήμαρχος και εγώ ως Μητροπολίτης, και μάλιστα πολλά ήκουσα από τους Κληρικούς μου και από το ευσεβή Καλυμνιακόν Λαόν δια τα πρωτοπόρα μέτρα τα οποία αναλογούσαν δια την τοπικήν Εκκλησίαν, τα οποία δεν καταγράφω ένα προς ένα, πάντως, τα πάντα έγιναν πιστεύω κατόπιν συνεννοήσεως με εσάς, και πάντοτε μάλιστα σας ετόνιζα ότι, εγώ δεν είμαι αστυνομικός.

Άλλωστε όλες οι ανακοινώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως ήταν ανηρτημέναι εις την ιστοσελίδαν της Ιεράς Μητροπόλεως και εις τα τοπικά μέσα, «KALYMNOS NEWS», «ΑΙΓΑΙΟ TV», «ΑΡΓΩ ΚΑΛΥΜΝΟΥ», «ΕΡΤ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ», «TV KOSMOS», αλλά και όλοι οι  τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί Δωδεκανήσου.

Με εκπλήσσει όμως κ. Δήμαρχε, σας ομολογώ, η όλη στάσις σας απέναντί μου, οσάκις  βγαίνετε εις τα μέσα ενημερώσεως σχετικά με το θέμα, το οποίον δυστυχώς απασχολεί το νησί μας, του Κορωνοϊού, πάντοτε προσπαθείτε να εκθέσετε την ταπεινότητά μου, ότι «ο Μητροπολίτης και ο Μητροπολίτης φταίει για όλα». Μα κ. Δήμαρχε προς Θεού, ο Μητροπολίτης διοικεί αυτό το ευλογημένον νησί, τέλος πάντων;

Κύριε Δήμαρχε, κ. Διακομιχάλη, το «σίγουρα δεν συμφωνούμε πάντα στους χειρισμούς» – κατά την ταπεινήν μου γνώμην – είναι αναληθές και νομίζω ότι, έλαθε της προσοχής σας κατά την σύνταξιν του κειμένου υπό του αρμοδίου υπαλλήλου σας.

Τέλος, ως προς την ανακοίνωσιν του Ιερού Κλήρου της Καλύμνου, της οποίας τμήμα καταγράφεται και όχι ολόκληρον εις το Δελτίον Τύπου του Δήμου, εις αυτήν φαίνεται η ενότητα εν τη Εκκλησία και η αναγνώρισις του ταπεινού επισκόπου του τόπου αυτού υπό του Ιερού Κλήρου και του ευλογημένου λαού, του οποίου ζητώ την επιείκειαν δια τας τυχόν διοικητικάς πράξεις μου κατά την περίοδον αυτήν της πανδημίας. Και τούτο το έπραξα προκειμένου να μην ευρεθώμεν επί κλίνης φοβεράς και στρωμνής κακώσεων και εις δυσαρέστους καταστάσεις.

Αγαπητέ μοι κ. Δήμαρχε, πάντως παρά ταύτα τα γενόμενα, η προσωπική αγάπη και εκτίμησις και η συνεργασία θα υπάρξη, είμαι βέβαιος, αρραγές και εις το μέλλον.-

Με εκτίμησιν

Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας Παΐσιος

Εν τη Ιερά Μητροπόλει Λέρου Καλύμνου & Αστυπαλαίας, 22-2-2021

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ