Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 12:52

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΙ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ

Δήλωση αυτονόμησης της υπό τον Ονούφριο Συνόδου που «αδειάζει» Μόσχα και Κύριλλο υπό το βάρος της κατακραυγής

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την πλήρη αυτονόμηση της από το Πατριαρχείο Μόσχας αποφάσισε σήμερα η υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο Σύνοδος των επισκόπων της Ουκρανίας, μη αντέχοντας άλλο το βάρος της ευθύνης της ρωσικής εισβολής στην πατρίδα τους η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων αμάχων.

«Η Σύνοδος διαφωνεί με τις θέσεις του Πατριάρχη Κυρίλλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία» αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσαν σήμερα στο οποίο σημειώνουν με σαφήνεια πως «Η Σύνοδος προχώρησε στις κατάλληλες  τροποποιήσεις στον Καταστατικό Χάρτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίες μαρτυρούν την πλήρη ανεξαρτησία και αυτονόμηση της».

Τρείς μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία έχει οδηγήσει αρκετούς αρχιερείς και ιερείς να διακόψουν τη μνημόνευση του Πατριάρχη Μόσχας υπό το βάρος των αντιδράσεων των πιστών, η υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο Σύνοδος  μιλά για πρώτη φορά για έναρξη διαλόγου με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία υπό τον μητροπολίτη Επιφάνιο, για την έναρξη του οποίου επιχειρεί να επιβάλει τους δικούς της όρους, που στην πραγματικότητα μάλλον σαμποτάρουν τον διάλογο εν τη γενέσει του.

«Για να ξεκινήσει ο διάλογος» η μέχρι σήμερα υπό ρωσική κυριαρχία Σύνοδος, ζητά από την κανονική Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, «να σταματήσει η κατάληψη εκκλησιών και οι αναγκαστικές μεταφορές ενοριών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» αλλά και «να λυθεί το ζήτημα της κανονικότητας της ιεραρχίας της».

Επιπροσθέτως οι υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο ιεράρχες που με κάθε τρόπο επιχειρούν να  βγάλουν από πάνω τους το φιλορωσικό «στίγμα» καλούν, την ιεραρχία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας,  «να συνειδητοποιήσουν ότι το κανονικό τους καθεστώς, όπως κατοχυρώνεται στον «Καταστατικό Χάρτη» τους είναι στην πραγματικότητα μη αυτοκέφαλο και σημαντικά κατώτερο…».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ουκρανοί Ιεράρχες της ρωσικής Εκκλησίας κάνουν λόγο και για θέματα αποστολής κληρικών στις χώρες όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες συμπολίτες τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις πνευματικές ανάγκες τους σε μια εμφανή προσπάθεια να δημιουργήσουν θετικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση ούτε από την Μόσχα αλλά ούτε και από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ