Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 17:54

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Οι Ορθόδοξοι ψάλλουν τον Ακάθιστο Ύμνο και ενώνουν τις προσευχές τους για την Αγία Σοφία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, απ’ άκρο σ’ άκρο της χώρας αλλά και σε πολλές χώρες του πλανήτη, θα ακουστεί ο Ακάθιστος Ύμνος και το τη Υπερμάχω εκτός του καθιερωμένου λατρευτικού κύκλου αλλά και υπό τους ήχους της πένθιμης καμπάνας.

Δεκατέσσερις αιώνες μετά την πρώτη φορά που κατά την παράδοση εψάλλη στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Βασιλεύουσα ο Ακάθιστος Ύμνος προς την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους, ήρθε η στιγμή που και πάλι θα ακουστεί ως ικεσία προς την Θεοτόκο, αυτή τη φορά όμως όχι στην Πόλη, αλλά για την Πόλη.

Μετά την πρόταση του μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθαγγέλου μέσω του orthodoxia.info την προηγούμενη Τετάρτη, για τέλεση της ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου σε όλους τους ναούς την ώρα της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία, ξεκίνησε ένα ντόμινο αποφάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η μία μετά την άλλη οι μητροπόλεις της χώρας έρχονται να υιοθετήσουν αυτή την πρόταση ανακοινώνοντας πέρα από πένθιμες κωδωνοκρουσίες, την τέλεση του Ακαθίστου Ύμνου, της Παράκλησης προς την Υπεραγία Θεοτόκο αλλά και αγρυπνιών σε ναούς και μοναστήρια.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που επίσης υιοθέτησε την πρόταση δίνοντας της πλέον επίσημο χαρακτήρα θα προστεί ο ίδιος της ακολουθίας του Ακαθίστου αύριο στον καθεδρικό ναό των Αθηνών.

Οι Μητροπόλεις Περιστερίου, Κηφισίας, Ναυπάκτου, Μεσογαίας, Καλαβρύτων, Κερκύρας, Κορίνθου, Χίου, Μυτιλήνης, Καστορίας, Σιδηροκάστρου, Θεσσαλονίκης, Βεροίας, Κιλκισίου και Γουμενίσσης είναι μερικές μόνο από τις Μητροπόλεις όπου θα ψαλλεί το «Τη Υπερμάχω», ενώ Παράκληση θα τελεστεί, μεταξύ άλλων, στις Μητροπόλεις Δημητριάδος, Κώου, Πατρών, Σερρών, Νεαπόλεως, Κυδωνίας και Κισάμου. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκητην πάλαι ποτέ συμβασιλεύουσα – ιδιαίτερο συμβολισμό έχει το γεγονός ότι ο Ακάθιστος θα ψαλλεί στον καθεδρικό ναό της του Θεού Σοφίας.

Την τέλεση αγρυπνίας έχουν ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, οι μητροπόλεις Γλυφάδας, Θεσσαλιώτιδος, Νέας Κρήνης, Λήμνου, Νέας Ιωνίας και Κυθήρων. Στα Κύθηρα μάλιστα, κατά την διάρκεια της αγρυπνίας θα ψαλλεί τόσο ο Ακάθιστος Ύμνος αλλά και ακολουθία των «Ανωνύμων Μαρτύρων της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως», ο οποίοι εσφάγησαν την ημέρα της Άλωσης μέσα στο ναό της Αγια Σοφιάς.

Στην πολύπαθη Θράκη, όπου η κάθε κίνηση έχει αυξημένη σημασιολογία, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου έχει ορίσει την Παρασκευή, «ημέρα κατά την οποία θα συντελεσθεί το ανοσιούργημα», ως ημέρα πένθους οπότε όλο το πρωί αλλά και το απόγευμα θα ηχούν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών. Στην Αλεξανδρούπολη θα ψαλλεί ο Ακάθιστος ενώ στην Ξάνθη την Πέμπτη το βράδυ πρόκειται να τελεσθεί αγρυπνία. Ο μητροπολίτης Μαρωνείας, δε, έχει προγραμματίσει να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ των υπερασπιστών της Κωνσταντινουπόλεως».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Μέχρι και την άλλη άκρη του Ατλαντικού όμως, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συστήνει πένθιμες κωδωνοκρουσίες και μεσίστιες σημαίες αλλά και την τέλεση του Ακαθίστου, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη σχετική εγκύκλιο, «σε τούτη τη στιγμή της θλίψης και του πένθους, ας απευθυνθούμε στην Υπεραγία Θεοτόκο και Αειπάρθενο Μαρία. Αυτή είναι η των απελπισμένων μόνη ελπίς, όπως ψάλλουμε στον Ακάθιστο Ύμνο, το Σοφίας Θεού δοχείον και Προνοίας Αυτού ταμείον (Ακάθιστος Ύμνος, Οίκος Ρ)».

Στην Αυστραλία με ευλογία του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, οι ενορίες οργανώνονται ώστε και εκεί να ψαλλεί ο Ακάθιστος Ύμνος και να ακουστεί το τη Υπερμάχω. Σ’ ολόκληρο τον κόσμο οι πιστοί θα ψάλλουν προς την Υπέρμαχο Στρατηγό Θεοτόκο έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην Πλατυτέρα της Αγιασοφιάς.

Και η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας όμως συμμετέχει στην κίνηση αυτή «ως ένδειξη προσευχητικής αλληλεγγύης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «σε μια συγκυρία που η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και όλος ο κόσμος, αντιμετωπίζουν προκλήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη μετατροπή του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί».

Αντίστοιχη ήταν και η υποδοχή που επεφύλαξε στην πρόταση το Πατριαρχείο Σερβίας που υιοθέτησε άμεσα την πρόταση του μητροπολίτη Φαναρίου, αναρτώντας την μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα του. Το ίδιο έπραξε και η Μητρόπολη Μαυροβουνίου.

Ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος σε εγκύκλιό του κάνει λόγο για «παγχριστιανικές εκδηλώσεις αντιδράσεως κατά της ανιστόρητης και βέβηλης αυτής αποφάσεως του τουρκικού κράτους» και καλεί όλους να συμμετάσχουν «στην έμπονη προσευχή στον Άγιο Τριαδικό Θεό και την προστάτιδα της Βασιλίδος Πόλεως Υπεραγία Θεοτόκο, ώστε να οικονομηθούν τα συμφέροντα για την μεταβολή αυτής της αποφάσεως γι’ αυτόν τον ιερό χώρο της χριστιανοσύνης».

«Ίσως ακούοντες τις πένθιμες καμπάνες στην Πατρίδα μας αφυπνισθούν υπνώσουσες συνειδήσεις και αντιληφθούν ότι πρέπει να εγερθούμε εκ του ύπνου και της ραστώνης των τελευταίων δεκαετιών, που μέσα από κλίμα ενδοτισμού και παραχάραξης της ιστορίας, βρεθήκαμε προ απροόπτων καταστάσεων και, μη γένοιτο, ίσως έχομε και χειρότερα» αναφέρει στη σχετική εγκύκλιό του ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.

«Όπως και οι πρόγονοί μας στρέφονταν στην Υπεραγία Θεοτόκο κάθε φορά που οι εχθροί μας πολιορκούσαν τα τείχη της Βασιλεύουσας, έτσι και εμείς σε αυτήν πρέπει να προσφύγουμε» συστήνει ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος στη δική του εγκύκλιο προς το ποίμνιό του.

«Στις Τουρκικές προκλήσεις απαντάμε με προσευχή. Στην παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών απαντούμε με προσευχή» τονίζει από την πλευρά του ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ που κλείνει καλώντας μας «να προσευχηθούμε για την Αγιά Σοφιά» καθώς «η προσευχή είναι η δική μας ειρηνική επανάσταση!».

ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση ORTHODOXTV.GR θα μεταδόσει σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίας Βαρβάρας ομώνυμου Δήμου Αττικής, την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου που θα ψαλλεί χοροστατούντος του μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθαγγέλου, του ανθρώπου πίσω από την πρωτοβουλία που κινητοποίησε τη διεθνή ορθόδοξη κοινότητα.

Η Ακολουθία θα ξεκινήσει στις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής και ο Ακάθιστος Ύμνος θαψαλλεί ενώπιον της εικόνας της Παναγίας του Τιχβίν το πρωτότυπο της οποίας φυλασσόταν στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου για πρώτη φορά ακούστηκε ο Ακάθιστος Ύμνος.

Δείτε πληροφορίες για την μετάδοση ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ