Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 | 12:32

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ: Οι πάσης φύσεως ειδικοί μπορούν να γνωματεύουν μόνο για το στενό τομέα της ειδικότητάς τους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την προσοχή των πιστών απέναντι στους προβληματισμούς που θέτει η σημερινή εποχή επέστησε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Δαμασκηνός, από τον ναό του αγίου Γεωργίου στις Καστανιές του Έβρου, όπου χοροστάτησε στον Γ’ κατανυκτικό εσπερινό.

“Η εποχή μας θέτει πολλούς προβληματισμούς. Δεν είναι όλοι σοβαροί. Πολλοί είναι ψεύτικοι και παραπλανητικοί. Σοβαροί είναι μόνον όσοι αφορούν στην αιωνιότητα”, τόνισε ο μητροπολίτης Δαμασκηνός και πρόσθεσε πως “αξιοπρόσεκτοι είναι μόνον όσοι αφορούν στη μελλοντική αιώνια πατρίδα μας και όχι την παρούσα πραγματικότητα, η οποία είναι εφήμερη, θα παρέλθει και θα απορροφηθεί από τη χοάνη του χρόνου”.

“Απαντήσεις σ’ όλους αυτούς τους προβληματισμούς θα δώσουμε μέσα από την εμπειρία της Εκκλησίας και όχι μέσα από τις προσωπικές μας ικανότητες και γνώμες”, συνέχισε ο κ. Δαμασκηνός και υπογράμμισε πως “οι πάσης φύσεως ειδικοί μπορούν να γνωματεύουν μόνο για το στενό τομέα της ειδικότητάς τους. Για τα υπαρξιακά θέματα της ανθρώπινης δικαίωσης και σωτηρίας αρμόδιοι είναι να απαντήσουν μόνον οι άγιοι, οι οποίοι με τον προσωπικό τους αγώνα απολαμβάνουν ήδη από αυτή τη ζωή την αιωνιότητα μέσα από τη κοινωνία και την ένωσή τους με το Χριστό”.

Αναφερόμενος στον σήμερα τιμώμενο άγιο Γρηγόριο Παλαμά, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου σημείωσε ότι “ως γνήσιος εκφραστής της ορθόδοξης σκέψης αντιμετώπισε επιτυχώς την επικρατούσα τάση της λογικοκρατίας, που προερχόταν από τη δυτική κουλτούρα, αμφισβητώντας την εμπειρία και το βίωμα των πατέρων που εξέφραζαν τον ανατολικό ορθόδοξο ησυχασμό”.

“Η δυτική σκέψη υποβίβασε το Θεό και τον έκανε αντικείμενο της λογικής και της επιστήμης, ψάχνοντας το Θεό στα λογικά σχήματα και επιχειρήματα και στα επιστημονικά επιτεύγματα”, εξήγησε ο κ. Δαμασκηνός, ενώ “η ανατολική ορθόδοξη εμπειρία, αντίθετα, δεν προσεγγίζει το Θεό με την λογική και την σκέψη αλλά με την άκτιστη Χάρη, που αποκαλύπτεται και προσφέρεται από τον ίδιο το Θεό και δωρίζεται σ’ αυτούς που Τον ποθούν, Τον αγαπούν έως θυσίας και Τον προσεγγίζουν μέσα από την ασταμάτητη προσευχή και το φιλότιμο πνευματικό αγώνα της προσωπικής κάθαρσης και της θυσιαστικής προσφοράς στο συνάνθρωπο”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ