Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 | 17:48

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Διαδικτυακή εσπερίδα από τη μητρόπολη Χαλκίδος για τη μικρασιατική καταστροφή

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με την ευκαιρία συμπληρώσεως εκατό ετών μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού της Μητροπόλεως Χαλκίδος πραγματοποίησε την Δευτέρα το απόγευμα διαδικτυακή Εσπερίδα με θέμα «ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ ΩΡΑΪΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ» η οποία ήταν αφιερωμένη στην εκκλησιαστική και λαϊκή ζωγραφική της Καππαδοκίας του 19ου και 20ου μ.Χ. αιώνα.

Μετά την εισαγωγή του Καθηγητού-Φιλολόγου και μέλους του Δ.Σ. του Μουσείου κ. Δημητρίου Τζιμώκα, ο μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό προς όλους τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τους εισηγητές των θεμάτων και τους διοργανωτές της Εσπερίδας.

Αμέσως μετά ακολούθησε η εισήγηση με θέμα, «Η εικόνα της Παναγίας του Κύκκου (1803) στο Προκόπι της Καππαδοκίας», με ομιλητή τον κ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου-Αρχαιολόγο, Ιστορικό Τέχνης, Βυζαντινολόγο, Καθηγητή του Ε.Α.Π. και Διευθυντή του Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Η δεύτερη εισήγηση είχε θέμα, «Κωστής Μελετιάδης και οι τοιχογραφίες του. Τέχνη των Σινασιτών στο «μισαφιρλίκ» της Τζαλέλας και η προσπάθεια αναγνώρισης του ως μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς», με ομιλήτρια την κ. Δέσποινα Μπουγιουκμάνου-Παπανδρέου – Ερευνήτρια του Πολιτισμού των Ελλήνων της Καππαδοκίας και συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Καππαδοκίας.

Το περιεχόμενο των εισηγήσεων συγκίνησε ιδιαιτέρως τους συμμετέχοντες στην Εσπερίδα, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα εκφράσεως ερωτημάτων στους εισηγητές επί των εκτεθέντων θεμάτων.

Την Εσπερίδα έκλεισε ο κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές για την εμπεριστατωμένη έκθεση και διαπραγμάτευση των θεμάτων τους και όσους συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση της Εσπερίδας, ανέφερε αναμνήσεις του από την Καππαδοκία και τους μαρτυρικούς τόπους των προγόνων των Προκοπιέων, Σινασιτών και τόσων άλλων προσφύγων, τους οποίους επισκέφθηκε συνοδεύοντας τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Να σημειωθεί ότι το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού της Μητροπόλεως Χαλκίδος βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι Ευβοίας και λειτουργεί από το 2018. Εκεί φυλάσσονται Μικρασιατικά και Καππαδοκικά κειμήλια εκκλησιαστικής και λαϊκής τέχνης και εκτίθενται με τέτοιο τρόπο ώστε να εισαγάγουν τον επισκέπτη στην μαρτυρική πορεία του Πρόσφυγα Ελληνισμού του 1922-1924 και την ένταξή του στη μητροπολιτική γη.

Ολόκληρη την εσπερίδα μπορείτε να την παρακολουθήσετε ΕΔΩ. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ