Όπως τα οχηματα μεγάλου κυβισμού επιστρατεύονται για να ανοίξουν τους παγωμένους δρόμους στις ορεινές περιοχές, έτσι κάποιοι άνθρωποι με όρεξη, θέληση και ενέργεια δεν σταματούν ποτέ να βρίσκονται κοντά στους συνανθρώπους τους ανεξάρτητα από τις δυσκολίες του καιρού.

Ένας τέτοιος είναι και ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών ο οποίος κάνοντας πράξη από την πρώτη στιγμή τα λόγια του ενθρονιστήριου λόγου του φτάνει σε κάθε γωνιά της επαρχίας του ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, προκειμένου να βρεθεί κοντά στο ποίμνιό του.

Ο κ. Συμεών αψηφώντας την σφοδρή χιονόπτωση, ιερούργησε χθες το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο ομώνυμο χωριό του Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του Δήμου Μακρακώμης. Κατά την διάρκεια της διαδρομής του από τη Λαμία, ο μητροπολίτης διέκοψε την πορεία του, για να ευλογήσει όλα τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας και τους εργαζομένους σε αυτά, που έδιναν πραγματικά μάχη με τον χιονιά, ώστε να κρατηθεί ανοικτό το εθνικό οδικό δίκτυο. 

Ο ιερέας του ναού π. Γεώργιος Τσιλιμάγκος, ο οποίος τιμήθηκε από τον μητροπολίτη με το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου, ευχαρίστησε για την ύψιστη αυτή τιμή, τονίζοντας ότι “εκτός από αεικίνητος, είστε και Δεσπότης παντός καιρού”.

Μετά την θεία λειτουργία ο κ. Συμεών κατευθυνόμενος προς το ορεινό χωριό, Μερκάδα της Δυτικής Φθιώτιδος, στάθμευσε στο αποκλεισμένο από το χιόνι κοιμητήριο της Μεγάλης Κάψης και εν μέσω του χιονιού, το οποίο ξεπερνούσε το ύψος του ενός μέτρου, τέλεσε μνημόσυνο στον Ευάγγελο Καλαντζή, έναν σπουδαίο και μεγάλο πολιτικό της Φθιώτιδος, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στο κοιμητήριο της Μεγάλης Κάψης.

Ανέφερε μάλιστα ότι «Κατεξοχήν σε τέτοιες δύσκολες μέρες, οφείλουμε να καταθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας και την ευγνωμοσύνη μιας ολόκληρης κοινωνίας σε πρόσωπα που σημάδεψαν με τα θετικά και τα αρνητικά τους τον πολιτικό βίο και την ζωή πολλών ανθρώπων ενός τόπου και μιας περιοχής. Εξεπλήρωσα σήμερα ένα χρέος και χαίρομαι που το ξεπληρώνω μέσα στα χιόνια και στην κακοκαιρία».

Εν συνεχεία μετέβη στο Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Μερκάδος, όπου τέλεσε τηρουμένων μάλιστα αυστηρά των υγειονομικών μέτρων το Μυστήριο του Γάμου της κόρης του «λεβέντη ιερέα του χωριού», όπως τόνισε ο κ. Συμεών, π. Αθανασίου Αλεξίου.

Στο τέλος του Μυστηρίου ο κ. Συμεών με ενθουσιασμό τόνισε «Σήμερα στην Μερκάδα δεν ευλογώ απλώς ένα νέο ζευγάρι, που αποφάσισε να ενώσει το είναι του εδώ στο απομακρυσμένο αυτό χωριό της ορεινής υπαίθρου και να ξεκινήσει μέσα από το χιονιά την νέα του ζωή, αλλά ευλογώ για μια ακόμη φορά αυτούς τους ήρωες της υπαίθρου, που μένουν στον τόπο τους και τον κρατούν σε κάθε εποχή και με οποιεσδήποτε συνθήκες. Εύχομαι η αγάπη των παιδιών να είναι λάβα που θα λιώνει όλους τους χιονιάδες της ζωής τους και με τον γάμο τους σήμερα κηρύσσω από εδώ, από την Μερκάδα, την αρχή του τέλους της πανδημίας!! Οι ορθόδοξοι εκκλησιαστικοί γάμοι, όπως τόνισα και άλλη φορά, θα σημάνουν το τέλος της πανδημίας και να θυμάστε: ο γάμος δεν σκοτώνει τον έρωτα, θα σκοτώσει όμως τον κορωνοϊό και θα σκοτώνει κάθε ιό ό οποίος θα προσπαθεί να δηλητηριάσει την αγάπη!”

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Ετικέτες: