Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 11:51

ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

“Πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά” χαρακτήρισε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας που ακύρωσε το διάταγμα Ατατούρκ του 1934 με το οποίο χαρακτηρίστηκε τότε μουσείο ο ναός της Αγίας Σοφίας ο Νίκος Δένδιας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στο Twiitter, ανακοίνωσε πως ενημέρωσε σχετικά τους υπουργούς εξωτερικών που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Στην ίδια γραμμή και η αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη η οποία κατηγορεί ευθέως τον Τούρκο Πρόεδρο για παρέμβαση στη δικαιοσύνη. “Στη γείτονα χώρα δεν υφίσταται ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Αποτελεί παρακολούθημα της προεδρικής εξουσίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Η Αγία Σοφία δεν χάνει από την αίγλη της και το πανανθρώπινο μήνυμά της, επειδή το τουρκικό δικαστήριο υπέκυψε. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε για την Τουρκία την πολιτιστική απομόνωση της”, κατέληξε η κ. Μενδώνη.

Αντίδραση υπήρξε όμως και από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο σε επίσημη ανακοίνωσή του δηλώνει πως “η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Ισλαμικό τέμενος θα αποτελέσει προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα”.

“Η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει Μουσείο. Εάν μετατραπεί σε τζαμί, η Τουρκία, θα έχει προβεί σε μια προκλητική και ανιστόρητη ενέργεια” συνεχίζει η ανακοίνωση που καλεί την παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση ώστε να μην προχωρήσει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ