Την άποψη πως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για τη μετατροπή του εμβληματικού ναού σε τζαμί.

“Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα” είπε ο κ. Δένδιας ενώ συνέχισε λέγοντας πως “είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της”.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το θέμα της Τουρκίας θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης αύριο στις Βρυξέλλες όπου “η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας” ξεκαθάρισε όμως πως “οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας”.

Ετικέτες: