Δε, 15/07/24 | 15:27

Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Του ιδίου συγγραφέα:

Κυριακή Β΄ Ματθαίου
(Ματθ. δ΄ 18 – 23)

Σήμερα, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος αναφέρεται στην κλήση των τεσσάρων πρώτων μαθητών από τον Ίδιο τον Χριστό, ο οποίος τους κάλεσε κοντά Του προτρέποντάς τους να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να Τον ακολουθήσουν σε μία νέα ζωή, εργαζόμενοι  ως αλιείς σε μία θάλασσα διαφορετική από αυτήν που γνώριζαν.

Ο Ιησούς περπατούσε κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας. Εκεί, συνάντησε δύο αδέλφια, τον Σίμωνα που αργότερα τον ονόμασε Πέτρο και τον Ανδρέα, οι οποίοι έριχναν τα δίχτυα τους στο νερό για να ψαρέψουν …  «ἦσαν γὰρ ἁλιεῖς».

Στην ίδια περιοχή συνάντησε άλλους δύο αδελφούς που εργάζονταν σκληρά στο πλοιάριο του πατέρα τους, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη τους υιούς του Ζεβεδαίου. 

Ο Κύριος «πρόσεξε την πίστη και την υπακοή τους» όπως τονίζει ο Ιερός Χρυσόστομος, αφού… μόλις άκουσαν την προτροπή Του, εγκατέλειψαν τους συγγενείς και την εργασία τους και ακολούθησαν Εκείνον που τους κάλεσε σε μία νέα ζωή, μία ζωή «εν Χριστώ».

Η πρόσκληση του Χριστού… «Δεῦτε ὀπίσω μου, καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων» ήταν καταλυτική για τους φτωχούς, άγνωστους και αγράμματους ψαράδες.

Η πρόσκληση του Χριστού έγινε το ουράνιο κάλεσμα σε μία ειρηνική αλλά και επαναστατική πορεία.

Η πρόσκληση του Κυρίου και η αποδοχή της από τους τέσσερις αλιείς άλλαξε την πορεία του κόσμου και της ιστορίας, μεταβάλλοντας τους ταπεινούς ψαράδες σε αγωνιστές της πραγματικής πίστης του Χριστού και σε σωτήρες ανθρώπινων ψυχών.

Σε αυτόν τον αγώνα οι μαθητές έχουν αρχηγό τον Ίδιο τον Χριστό και συνεργό το Πανάγιο Πνεύμα που τους αποκαλύπτει το μυστήριο του Χριστού και τους φωτίζει ώστε να μαρτυρήσουν την Αλήθεια… «εις πάντα τα έθνη».

Οι ταπεινοί ψαράδες ενθουσιάζονται από τα λόγια του Ιησού και εγκαταλείπουν αμέσως κάθε ενασχόλησή τους ακολουθώντας Τον σε ένα ταξίδι προς το άγνωστο.

Οι τέσσερις ψαράδες ανταποκρίνονται θετικά στην περίεργη πρόσκληση του Χριστού.

Οι αγράμματοι αλιείς ενθουσιάζονται από τα λόγια και τη θεϊκή παρουσία του Μεγάλου Διδασκάλου και απορρίπτουν κάθε δειλία και κάθε εσωτερικό φόβο.

Ο Κύριος τους προσκαλεί γιατί έχει το σχέδιό Του.

Ο Χριστός θέλει να ξεκινήσει την αποστολή Του στον κόσμο και διαλέγει για μαθητές Του απλούς, φτωχούς και αγράμματους και όχι πλούσιους ανθρώπους, αξιωματούχους ή φιλοσόφους.

Ο Χριστός τους χαρίζει τη δύναμή Του, τη Χάρη Του, η οποία τους απελευθερώνει και τους αναγεννά, γι’αυτό και δεν αναλογίζονται τις δυσκολίες που τους περιμένουν στη νέα τους ζωή… « εὐθέως ἀφέντες τά δίκτυα ἠκολούθησαν αὐτῷ».

Ο Πέτρος, ο Ανδρέας, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, έγιναν οι μαθητές του Κυρίου Ιησού Χριστού και η ύπαρξή τους στράφηκε ολοκληρωτικά σε Εκείνον.

Η συμπεριφορά, η εργατικότητα και η πίστη τους, ενέπνευσε αναρίθμητους ανθρώπους.

Η ιεραποστολική δράση τους ήταν γεμάτη από ταπείνωση και αγάπη Χριστού.

Η δύσκολη και μαρτυρική ζωή τους δεν εμποδίστηκε από τις πτώσεις και τους πειρασμούς, ούτε από την απελπισία που πολλές φορές τους κύκλωνε.

Η πορεία τους φανερώνει και αποδεικνύει τη βαθειά πίστη τους στον Κύριο Ιησού Χριστό και η έμπνευση που λαμβάνουν από Εκείνον έχει ως αποτέλεσμα τον ευαγγελισμό των ανθρώπων και τη σωτηρία τους.

Φίλοι μου…

Σήμερα, ο Κύριός μας εγκαινιάζει την επίγεια δημόσια δράση Του.

Σήμερα, οι τέσσερις μαθητές δέχονται το κάλεσμα του Θεού και βαδίζουν χωρίς δεύτερη σκέψη προς το άγνωστο.

Σήμερα, η ζωή τους αλλάζει ριζικά όπως αλλάζει και η πορεία όλου του κόσμου.

Σήμερα, οι πρώτοι μαθητές του Χριστού μας διδάσκουν και μας εμπνέουν με την πίστη, την υπακοή, την αγάπη, την προθυμία, την αυταπάρνηση, την αφοσίωσή τους στον Κύριο της Δόξης.

Σήμερα… σε ένα σύγχρονο τεχνολογικά και επιστημονικά κόσμο, όμως αποκομμένο από την πίστη στον Θεό… εάν επιθυμούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των μαθητών του Χριστού, οφείλουμε να εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω γνωρίσματα της χριστιανικής ζωής.

Έτσι, θα ταξιδέψουμε με απόλυτη ασφάλεια στο πέλαγος του κόσμου, αντιμετωπίζοντας με γενναιότητα τα τρικυμιώδη κύματα των πειρασμών.

Ας εμπιστευτούμε τον Κύριο και Θεό μας!

Ας δεχτούμε την πρόσκληση που καθημερινά μας απευθύνει… «Δεῦτε ὀπίσω μου, καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων».

Αξίζει…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ