Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 12:58

Χιλιάδες πιστοί έψαλλαν στους ναούς το «Τη Υπερμάχω» για την Αγία Σοφία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με κεριά και εικόνες στα χέρια χιλιάδες πιστοί σε όλη την Ελλάδα προσήλθαν στους ναούς ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των επισκόπων αλλά κυρίως στο πρόσταγμα της καρδιάς για να υμνήσουν την Κυρία Θεοτόκο.

Με αφορμή την μετατροπή του παγκοσμίου μνημείου της χριστιανοσύνης, της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, η πλειονότητα των ναών της χώρας τέλεσε ακολουθίες.

«Ευχόμαστε η βαρβαρότητα να μην έχει συνέχεια» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό μητροπολιτικό ναό Αθηνών, όπου χοροστάτησε το απόγευμα στην Ακολουθία του Ακάθιστου ύμνου. Μαζί του συγχοροστάτησαν οι Επίσκοποι Ευρίπου κ. Χρυσόστομος και Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος.

Στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γλυφάδας τελέστηκε ιερά αγρυπνία ιερουργούντος του μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Αντωνίου. Κατά την αγρυπνία, εψάλη η Μεγάλη Παράκληση και ο Ακάθιστος Ύμνος εις την κυρία Θεοτόκο, με την συμμετοχή πλήθος κόσμου.

Στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημήτριο Ναυπάκτου, εψάλη ο ακάθιστος ύμνος χοροστατούντος. του μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου καί συγχοροστατούντος του μητροπολίτη Ἱσπανίας καί Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπου. Ο κ. Ιερόθεος στο κήρυγμά του τόνισε ότι “ἡ σκέψη μας αὐτές τίς ἡμέρες εἶναι στό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο, πού πονᾶ πολύ περισσότερο ἀπό ὅλους μας γιά τήν μετατροπή τῆς Ἁγια-Σοφιᾶς σέ τζαμί, μετά τήν χλιαρή ἤ καί σύμφωνα στάση τῶν λεγομένων ἡγετῶν Κρατῶν τοῦ κόσμου, ἀκόμη καί Χριστιανικῶν καί Ὀρθοδόξων”, ενώ πρόσθεσε ότι “ο μουσουλμάνος Πρόεδρος τῆς Τουρκίας μέ τήν πράξη του αὐτή ἐξασκεῖ ἕναν βιασμό στόν Ναό, ἀλλά ὅ,τι καί νά κάνουν αὐτός καί οἱ ὁμόφρονές του –πού δέν ταυτίζονται μέ τό σύνολο τῶν Τούρκων– δέν θά μπορέσουν οὔτε τό Φῶς νά σβήσουν, οὔτε τό Φῶς νά δοῦν οὔτε κἄν στήν κάθαρση νά προχωρήσουν”.

Στους Καθεδρικούς Ναούς Κοιμήσεως της Θεοτόκου των πόλεων των Καλαβρύτων και του Αιγίου τελέστηκε η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων προεξήρχε ο μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας του Έθνους σε ανάλογες στιγμές, όπως χρειάζεται την σημερινή ημέρα του πένθους για την Εκκλησία. 

Στην μητρόπολη Δημητριάδος και τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου τελέστηκε ολόκληρος ο Ακάθιστος Ύμνος, από τους Ιερείς του Ναού και πλειάδα Ιεροψαλτών, ως κατάθεση ψυχής στην Υπεραγία Θεοτόκο. Ο μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος δήλωσε ότι “η ιστορία γράφεται μία φορά και δεν διαγράφεται. Η Αγιά Σοφιά ήταν, είναι και θα είναι η ψυχή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Η έκφραση φανατισμού και μισαλλοδοξίας εκ μέρους της γείτονος, η ύβρις κατά του πανανθρώπινου πολιτισμού, θα επιφέρουν την νέμεση και την δικαίωση των διαχρονικών πόθων και δικαίων μας”.

Στον μητροπολιτικό ναό Χίου, με μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων, τελέσθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος “για να φωτίσει η Περιώνυμος Σοφία του Πατρός ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός τον Ερντογάν να αλλάξει τις ανιστόρητες βουλές του”. “Την Αγία Σοφία προστατεύουν οι νεκροί της Βασιλεύουσας και θα την ξανανοίξουν τα νειάτα της Ελλάδος” τόνισε ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος που συμβολικά κατά την ακολουθία φορούσε μίτρα.

Στον κατάμεστο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα τελέστηκε ο Ακάθιστος Ύμνος χοροστατούντος του επιχώριου μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκταρίου. “Μέσα σε τέτοιες δοκιμασίες, που αποτελούν μια δεύτερη άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, όπως και τότε, έτσι και σήμερα η πίστη ρίζωσε και θα ριζώσει στην καρδιά του λαού μας”, ανέφερε ο κ. Νεκάριος που τόνισε πως “η Παναγία και ο Άγιος δεν θα αφήσουν αναπάντητη την προσευχή του λαού”.

Παράκληση τέλεσε στον ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου ο μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς. “Να προσευχόμαστε, αγαπητοί, λέγοντας: Θεέ μου σώσε την Ρωμηοσύνη. Σώσε τον Ελληνισμό μας. Σώσε το Γένος μας. Γιατί βλέπετε ότι και πέρα από την Κωνσταντινούπολη, είμαστε στα πρόθυρα συρράξεως. Να προσευχόμαστε να έχουμε ειρήνη εσωτερική, αλλά και εθνική”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοσμάς.

Ακάθιστος Ύμνος αλλά και αγρυπνία τελέσθκε στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο όπου ιερούργησαν ο μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος και ο Επίσκοπος Κεγχρεών Αγάπιος. “Απαράδεκτη, βέβηλη και ανίερη πράξη” χαρακτήρισε ο κ. Διονύσιος την μετατροπή της Αγιασοφιάς σε τζαμί και τόνισε πως “για εμάς τους Χριστιανούς το «αντίδοτο» σε κάθε δυσκολία, λύπη και στενοχώρια είναι η προσευχή. Μπορεί οι άλλοι να έχουν τα μέσα και την δύναμη για να μας εξοντώσουν, αλλά όπως λέει η Αγία Γραφή, «οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις, ἡμεῖς δὲ ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα» (Ψαλ. ιθ΄, στ. 8)”.

Υπαίθρια Αγρυπνία, κατά την οποία εψάλλη ο Ακάθιστος Ύμνος ενώπιον της εικόνας της  Παναγίας Ηλιόκαλης, τελέσθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη μητρόπολη Καλαμαριάς όπου ιερούργησε ο επιχώριος μητροπολίτης κ. Ιουστίνος. Η αγρυπνία έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του Κυβερνείου (γνωστό ως “Παλατάκι”) με συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθους κόσμου.

“Η καμπάνα χτυπά πένθιμα όχι μόνο εδώ στη Φθιώτιδα, στη Λαμία, αλλά και σε όλη την πατρίδα μας, σε όλη την οικουμένη” είπε ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών που τέλεσε την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον μητροπολιτικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. “Οι ψυχές μας προσεύχονται και δέονται, όχι με εχθρότητα, όχι με μίσος, αλλά με αρχοντιά”, ανέφερε ακόμη και πρόσθεσε “γιατί οι Ρωμιοί είναι άρχοντες, δεν είναι βάρβαροι. Προσευχόμαστε και δεόμεθα και ελπίζουμε, γιατί ξέρουμε ότι η Ανάσταση πάντοτε περνά μέσα από τον Γολγοθά”.

Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ