Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 | 13:47

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

«Χείμαρρος» ο Μητροπολίτης Λαρίσης κατά του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Για ενδιαφέρον «προεκλογικού τύπου» αλλά και για «προσπάθεια εκμετάλλευσης»  του προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής των Τεμπών το οποίο αποτελεί το σύμβολο της καταστροφής της Θεσσαλίας, εγκαλεί τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος, μέσω μιας ιδιαίτερα σκληρής ανακοίνωσης.

Όπως αποκαλύπτει στην ανακοίνωση της η Μητρόπολη Λαρίσης, όταν αναζητούσε βοήθεια από την Περιφέρεια προκειμένου να επισκευαστεί η γέφυρα που οδηγεί στο προσκύνημα της αγίας Παρασκευής στην καρδιά της Κοιλάδας των Τεμπών, η Περιφέρεια δήλωνε αναρμόδια και παρέπεμπε την Μητρόπολη στο Υπουργείο Μεταφορών.

Η Μητρόπολη απευθύνθηκε στο Υπουργείο στο οποίο την παρέπεμψε η Περιφέρεια, για να εισπράξει την απάντηση πως η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια η οποία όμως εξακολουθούσε να την αρνείται.

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να αναγκαστεί η Μητρόπολη με δικά της έξοδα να αναλάβει την επισκευή της ώστε να αποτραπεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος για τους προσκυνητές.

Κι όταν το ενδιαφέρον ολόκληρης της χώρας έπεσε στην γέφυρα του Προσκυνήματος, ο Περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος αυτήν την εποχή, δήλωσε πως η Περιφέρεια θα την αποκαταστήσει.

«Απορούμε όμως πώς κάποιος ο οποίος δηλώνει αναρμόδιος και προφανώς δεν έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό της γέφυρας, έρχεται αυτόκλητος να κάνει δηλώσεις προεκλογικού τύπου προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το σύμβολο της τωρινής καταστροφής της Θεσσαλίας, που είναι η καταστροφή όλου του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών» απαντά στον Περιφερειάρχη η Μητρόπολη.

Μάλιστα η Μητρόπολη με ιδιαίτερα ευθύ και απόλυτο τρόπο ξεκαθαρίζει πως «…δεν εμπλέκεται σε παιχνίδια μικροπολιτικής, παρακαλεί δε οι προεκλογικές πομφόλυγες να μην αφορούν τόπους ιερούς και σεβάσματα του γένους που απευθύνονται σε όλους και όχι παραταξιακά σε ορισμένους».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

Δελτίο Τύπου – 19.9.2023 – Περί Της Κρεμαστής Γέφυρας Αγίας Παρασκευής Τεμπών

Με θλίψη και οδυνηρή έκπληξη η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου ανέγνωσε στον τοπικό τύπο την δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ότι θα ανακατασκευάσει την κρεμαστή πεζογέφυρα που οδηγεί στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών.

Η θλίψη και η έκπληξη οφείλονται στο γεγονός ότι αφενός η Ιερά Μητρόπολη δεν προειδοποιήθηκε για το γεγονός, αφετέρου δε ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 υπήρξε αλληλογραφία μεταξύ της περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου με την οποία, ενώ η Ιερά Μητρόπολη ζήτησε να της υποδειχθεί ο αρμόδιος φορέας για την συντήρηση της πεζογέφυρας και επίσης ο συνιδιοκτήτης, ώστε να υπάρξει συνεργασία με σκοπό τη συντήρηση και επισκευή, η περιφέρεια Θεσσαλίας με έγγραφο της το οποίο δημοσιεύουμε παρακάτω, μας απάντησε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί της κρεμαστής πεζογέφυρας του Πηνειού που οδηγεί στην Αγία Παρασκευή και μας παρέπεμψε στη διεύθυνση οδικών υποδομών του Υπουργείου Μεταφορών, η οποία επίσης με έγγραφο της το Δεκέμβριο του 2022 δήλωσε αναρμόδια. Κατόπιν αυτών η Ιερά Μητρόπολη προέβη σε δικές της ενέργειες και συντήρησε επαρκώς την γέφυρα, γι’ αυτό και τελικά άντεξε κατά το μεγαλύτερο της μέρος στην πίεση των ορμητικών νερών του ποταμού, καθώς το μόνο που καταστράφηκε είναι η αριστερή κουπαστή με φορά προς το προσκύνημα. Βεβαίως η γέφυρα χρειάζεται ενδελεχή έλεγχο και μελέτη πριν γίνει το οτιδήποτε, καθώς ούτε εμείς, ούτε βεβαίως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος κατά ανακοίνωσή του πραγματοποίησε «αυτοψία», έχουμε την αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση ώστε να μπορούμε από τώρα να μιλάμε. Απορούμε όμως πώς κάποιος ο οποίος δηλώνει αναρμόδιος και προφανώς δεν έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό της γέφυρας, έρχεται αυτόκλητος να κάνει δηλώσεις προεκλογικού τύπου προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το σύμβολο της τωρινής καταστροφής της Θεσσαλίας, που είναι η καταστροφή όλου του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών. Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου δεν εμπλέκεται σε παιχνίδια μικροπολιτικής, παρακαλεί δε οι προεκλογικές πομφόλυγες να μην αφορούν τόπους ιερούς και σεβάσματα του γένους που απευθύνονται σε όλους και όχι παραταξιακά σε ορισμένους.

Σε κάθε περίπτωση η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου επιφυλάσσεται να βρει τον κατάλληλο χορηγό ώστε με τρόπο αξιόπιστο και ασφαλή να αποκαταστήσει τη γέφυρα και το Ιερό Προσκύνημα διασώζοντας και τον οφειλόμενο σεβασμό. Παρακαλούνται όλοι όσοι εμπλέκονται στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές να επιδείξουν τον δέοντα σεβασμό προς τον υπερκομματικό θεσμό της Εκκλησίας. Υπάρχουν όροι και όρια. Η Εκκλησία τα τηρεί και τα σέβεται. Όποιος δεν τα τηρεί και δεν τα σέβεται κάνει ζημιά πρώτιστα στον εαυτό του.

Επίσης επειδή οι πλημμυροπαθείς αδελφοί μας δεν είναι θέαμα, ούτε το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αξιοθέατο, απαγορεύονται οι οποιεσδήποτε φωτογραφίσεις υποψηφίων εντός των δομών της Εκκλησίας που έχουν στηθεί για τους πλημμυροπαθείς, ιδίως στο Αρμένιο, τη Γιάννουλη, τη Φαλάνη, τον Άγιο Θωμά Λαρίσης και όπου αλλού γίνεται περιστασιακή διανομή εφοδίων σε συγκεκριμένες ώρες κατά Ενορίες. Τούτο διότι η Ιερά Μητρόπολη πρώτιστα σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κι αυτήν θέλει να διαφυλάξει. Υπενθυμίζονται τα όσα είπε ο Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμα του την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ