Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 | 10:44

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Χαρακόπουλος: “Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

“Η μη χορήγηση άδειας για την πραγματοποίηση της καθιερωμένης Λειτουργίας στην ιστορική ιερά μονή Παναγίας Σουμελά κατά τον Δεκαπενταύγουστο συνιστά μια άκρως αρνητική και απογοητευτική απόφαση εκ μέρους των τουρκικών αρχών”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

“Προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ποια είναι τα πραγματικά αίτια το ιερό σύμβολο της οικουμενικής Ορθοδοξίας και του Ποντιακού ελληνισμού, που για αιώνες κοσμεί την περιοχή της Τραπεζούντος, να παραμείνει κλειστό και βουβό την ημέρα της μεγάλης εορτής του. Τέτοιου τύπου συμπεριφορές είναι οξύμωρες με την εκπεφρασμένη επιθυμία μιας χώρας που διατείνεται ότι θέλει να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ, μιας οικογένειας κρατών που ο σεβασμός στις θρησκευτικές ελευθερίες και στα θρησκευτικά μνημεία θεωρείται ως αυτονόητη θεμελιώδης υποχρέωση”, προσθεσε,

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ακόμη ότι, “η επιβλητική βυζαντινή μονή που δικαίως είναι υποψήφια να ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, λόγω ακριβώς της μνημειακής της αξίας αλλά και της πνευματικής αίγλης που φέρει στην μακρά ιστορική της διάρκεια, δεν επιτρέπεται να αποτελεί αντικείμενο αυθαίρετης διαχείρισης εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Αντιθέτως, πρέπει να είναι ανοικτή προς όλους τους επισκέπτες και τους προσκυνητές, ιδίως τις ημέρες που πανηγυρίζει.

Ως ΔΣΟ, όπως κάνουμε πάντοτε για όλα τα χριστιανικά μνημεία τα οποία βρίσκονται εν κινδύνω ή αλλοιώνεται η χρήση τους, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το ζήτημα, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους διακοινοβουλευτικούς θεσμούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε για τα τεκταινόμενα.

Έστω και την ύστατη στιγμή η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την τέλεση Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά και να πάψει να βάζει προσκόμματα στη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δυστυχώς, η άρνησή της να επιτρέψει σε πιστούς από διάφορες χώρες να προσέλθουν για να λειτουργηθούν στην ιστορική μονή του Πόντου επιβεβαιώνει την τεράστια απόσταση που την χωρίζει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ