Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 | 10:38

Χαρακόπουλος: «Χρέος της πολιτείας, η διάσωση και συντήρηση των εκκλησιών που καταστράφηκαν»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

«Η καμπάνα σε κάθε χωριό, ανεξαρτήτως του βαθμού που θρησκεύει κανείς, υπενθυμίζει στο συλλογικό υποσυνείδητο ποιοι είμαστε και τους άρρηκτους δεσμούς ελληνισμού και ορθοδοξίας. Ιδιαίτερα φέτος, που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 έναντι του οθωμανικού ζυγού, οφείλουμε να αναρωτηθούμε αν θα είχε διασωθεί το ρωμαίικο ή θα είχε “τουρκέψει” χωρίς της ορθόδοξη εκκλησία, που λειτούργησε ως πραγματική κιβωτός εθνικής σωτηρίας κατά τη μακρά τουρκική σκλαβιά. Χρέος, λοιπόν, της πολιτείας είναι διάσωση και η συντήρηση των εκκλησιών, όχι μόνο για να αποδοθούν και πάλι προς χρήση στους πιστούς, αλλά γιατί είναι μέρος της ταυτότητας μας».

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε σε ναούς της Θεσσαλίας που έπληξε ο πρόσφατος εγκέλαδος.

Όι σεισμικές δονήσεις της 3ης και της 5ης Μαρτίου άφησαν το αποτύπωμά του και στον δήμο Κιλελέρ όπου μεταξύ των κτηρίων που υπέστησαν ζημιές είναι και εκκλησίες χαρακτηρισμένες ως μεταβυζαντινά μνημεία, αλλά και νεώτερες που λειτουργούν ως ενοριακοί ναοί. 

Ο κ. Χαρακόπουλος επισκέφθηκε το προσκύνημα της Παναγίας στον Κραννώνα, βυζαντινού τύπου σταυροειδή ναό του 19ου αιώνα (ανεγέρθηκε το 1895) μετά τρούλου με κόγχες για τα αναλόγια των χορών, κάτι που συναντάται στις Ι. Μονές του Αγίου Όρους. ο ναός έχει υποστεί ρηγματώσεις σε πολλά σημεία της τοιχοποιίας του, εμφανή τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Επίσης επισκέφθηκε το ναό του Αγίου Δημητρίου στα Βούναινα, όπου το κτίσμα της δεκαετίας του ’70 κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση από τα συνεργεία των μηχανικών που προέβησαν σε αυτοψία.

Ο βουλευτής Λαρίσης επικοινώνησε με τους μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεο, ενημερώνοντας τους, ότι θα παρακολουθεί στενά την αποκατάστασή τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ