Δε, 22/07/24 | 20:58

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΔΣΟ

Χαρακόπουλος από Άγιο Όρος: “Δεν λησμονούμε ότι είναι αυτοδιοίκητο και το σεβόμαστε ως ελληνική πολιτεία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

«Το Άγιο Όρος έχει μία ιδιαίτερη συμβολική αξία καθώς είναι ένας τόπος ενότητας των Ορθοδόξων. Είναι μια ορθόδοξη μαρτυρία οικουμενικής ενότητας καθώς εδώ μονάζουν μοναχοί από όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Άλλοι σε μονές άλλοι σε σκήτες και άλλοι σε Κελιά», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και μέλος της Βουλής των Ελλήνων δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στην ιερά επιστασία του αγίου Όρους όπου πραγματοποιεί προσκυνηματική επίσκεψη αντιπροσωπεία της ΔΣΟ.

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου, επισκέφτηκε τις Καρυές την πρωτεύουσα της μοναχικής πολιτείας του Αγίου Όρους, όπου ξεναγήθηκε στον ναό του πρωτάτου, ενώ οι βουλευτές προσκύνησαν την θαυματουργική  Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστίν».

Στη συνέχεια ακολούθησε στην ιερά κοινότητα θερμή υποδοχή και προσφώνηση του Πρωτεπιστάτη της ιεράς επιστασίας του Αγίου Όρους Γέροντα π. Χριστοφόρου Ιβηρίτη.

Ορθοδοξία και εθνική ταυτότητα των Βαλκάνιων λαών

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εκφράζοντας τη χαρά του σημείωσε «το Άγιο Όρος στην υπερχιλιετή διαδρομή του με την Ορθοδοξία της οποίας είναι σημείο αναφοράς συνέβαλε καθοριστικά στην διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των Βαλκάνιων Ορθοδόξων κατά τους πολλούς αιώνες της μακράς οθωμανικής δουλείας. Γι’ αυτό με αφορμή πέρυσι τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, έχουμε αναλάβει μία πρωτοβουλία και θα εκδώσουμε έναν αφιερωματικό τόμο για το Άγιο Όρος και την ακτινοβολία του κατά τα χρόνια του οθωμανικού ζυγού μέχρι την απελευθέρωσή του το 1912.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας της (ΔΣΟ) επεσήμανε πως “το Άγιο Όρος είναι και υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Αλλά, δεν λησμονούμε όμως ότι είναι αυτοδιοίκητο το οποίο το σεβόμαστε και ως ελληνική πολιτεία και το σέβεται βεβαίως και η υπερεθνική ένωση στην οποία ανήκουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Στις Καρυές,  ο Γενικός Γραμματέας και οι βουλευτές της ΔΣΟ επισκέφτηκαν το αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου όπου τους υποδέχτηκε ο αντιπρόσωπός τους στην Ιερά Επιστασία, π. Γαβριήλ. Επίσης, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Μέγιστης Λαύρας όπου έγιναν δεκτοί από τον ηγούμενο Γέροντα π. Πρόδρομο και προσκύνησαν στον τάφο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, κτήτορα της μονής.

Ακολούθως, μετέβησαν στην Ιερά Σκήτη Τιμίου Προδρόμου στην οποία μονάζουν Ρουμάνοι μοναχοί όπου τους υποδέχθηκε στο συνοδικό ο δικαίος π. Αθανάσιος. Τέλος, η αντιπροσωπεία των Ορθοδόξων βουλευτών έγινε δεκτή στην ιερά μονή Φιλοθέου από τον ηγούμενο Γέροντα π. Νικόδημο και ενημερώθηκε για την ιστορία της μονής. 

Στην επίσημη αντιπροσωπεία του θεσμού, εκτός του Γενικού της Γραμματέα συμμετέχουν ακόμη ο αναπληρωτής Γ.Γ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο ταμίας, κ. Σταύρος Κελέτσης, ο βουλευτής κ. Γιάννης Σαρακιώτης, ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην ΔΣΟ κ. Πανίκος Λεωνίδου, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Πολωνίας κ. Evgenij Chikwin, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας κ. Ioan Vulpesku, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας κ. Mile Taleski και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ