Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:32

ΠΡΟΕΞΗΡΧΕ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Χαλκίδος: “Ο Χριστός ξέρει με το μύρο του να «μεθάει» τις ανθρώπινες ψυχές

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Στην αξία του ανθρωπίνου σώματος που για την εκκλησία αποτελεί τον ναό του αγίου πνεύματος αναφέρθηκε σήμερα το πρωί από την Θεσσαλονίκη ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος.

Ο κ. Χρυσόστομος που προεξήρχε των ιερών ακολουθιών για την εορτή της Αγίας Θεοδώρας της μυροβλύτισσας στην φερώνυμη ιερά μονή στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως “μέσα από την ευωδία που αισθανόμαστε όταν ασπαζόμαστε τα λείψανα αγίων η εκκλησία και ο θεός μας φανερώνει και την υπόληψη που έχει για το ανθρώπινο σώμα”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως “αυτά που προσκυνούμε εδώ είναι σώματα θεώμενα, αγιασμένα λείψανα, υπολείμματα του ανθρώπινου σώματος που περιμένουν την ανάσταση κατά την δευτέρα παρουσία. Άρα δεν απολαμβάνει μόνο η ψυχή αλλά και το σώμα του ανθρώπου απολαμβάνει τον αγιασμό, την ευωδία και την χάρη”.

Απαντώντας σε όσους πιστεύουν στην αυτοδιάθεση του ανθρωπίνου σώματος, ο μητροπολίτης Χαλκίδος επεσήμανε πως δεν είναι καθόλου σωστή μία τέτοια τοποθέτηση που ακούγεται και στην εποχή μας. “Ένας χριστιανός δεν θα το πει ποτέ αυτό γιατί ξέρει ότι δεν ανήκει στον εαυτό του αλλά ανήκει στο Χριστό και στην εκκλησία. Για αυτό πάντοτε και εμείς έχουμε αναφορά στο Χριστό και στην εκκλησία όπως αυτή την αναφορά δώσαμε και σήμερα εδώ στο Θεό μας και τον παρακαλέσαμε να στείλει το άγιο πνεύμα”.

Όπως τόνισε μάλιστα, “οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στο Θεό και δεν του είναι αφοσιωμένοι μπορεί να αυτονομούνται αλλά δυστυχώς αυτοαποκόπτονται από το σώμα εκείνο το οποίο μεταγγίζει ζωή, αφθαρσία, χαρά και ευωδία. Παρά το γεγονός ότι όλοι ζούμε μέσα σε μία κοινωνία που έχει θεοποιήσει το ανθρώπινο σώμα στην πραγματικότητα όμως το έχει υποτιμήσει και το έχει εξευτελίσει. Σήμερα το πιο φθηνό είδος είναι ο άνθρωπος. Η τιμή του είναι εξευτελιστικής αξίας με τα δικά μας πάντοτε κριτήρια γιατί με τα κριτήρια του Θεού ολόκληρος ο κόσμος δεν αξίζει όσο αξίζει ένας άνθρωπος”.

Παίρνοντας αφορμή από το μύρο τόσο της Αγίας Θεοδώρας όσο και του Αγίου Δημητρίου, ο κ. Χρυσόστομος ξεκαθάρισε πως “δεν έχει προέλθει από ένα ανθρώπινο νου ούτε από ένα ανθρώπινο εργαστήριο αλλά είναι δωρεά του Θεού ο οποίος είναι το κατεξοχήν μύρο. Ο Χριστός ξέρει με το μύρο του να μεθάει τις ανθρώπινες ψυχές ιδιαιτέρως εκείνες που έχουν καλύτερη διάθεση, πόθο και λαχτάρα, παρά την αδυναμία τους να τον γνωρίσουν και να τον ακολουθήσουν”.

Ο μητροπολίτης Χαλκίδος κατέληξε ωστόσο λέγοντας πως, “μέσα στην εκκλησία δεν υπάρχουν προνομιούχοι αφού όλους μας μυρώνει όσους ελεύθερα προσερχόμαστε και βαπτιζόμαστε στο όνομα της αγίας τριάδος. Όταν ο άνθρωπος έχει στην καρδιά του το άγιο πνεύμα η ζωή του και τα έργα του ευωδιάζουν ενώ όταν απουσιάζει ο Χριστός και έχουμε παρουσία δαιμονικών πνευμάτων εκεί δεν έχουμε ευωδία αλλά παρουσία μίας αποκρουστικής δυσοσμίας, γιατί ο διάβολος δεν μπορεί να προσφέρει κάτι ωραίο και ευλογημένο, ούτε καν στον ίδιο του τον εαυτό”.

Από τη μεριά του ο καθηγούμενος της μονής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου ευχαρίστησε τον ιεράρχη που λάμπρυνε με την παρουσία του την πανήγυρη της μυροβλύτισσας αγίας, ενώ τόσο ο εσπερινός όσο και η θεία λειτουργία της εορτής μεταδόθηκαν ζωντανά από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ