Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 | 14:38

ΤΟ ΕΚΠΑ ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΩΣ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ: «Η Ορθοδοξία δεν θα ζήσει άλλη Φερράρα»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με εννιά μόλις λέξεις ο μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ ξεκαθάρισε την θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου απέναντι στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με τα άλλα χριστιανικά δόγματα και ιδιαίτερα με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, σφραγίζοντας ερμητικά τις ρωγμές που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να ανοίξει η ρωσική Εκκλησία στην πολεμική της κατά της Κωνσταντινούπολης.

«Η Ορθοδοξία δεν θα ζήσει άλλη Φερράρα· στώμεν καλώς» είπε με νόημα ο μητροπολίτης Εμμανουήλ στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας  της Θεολογικής Σχολής.

«Είμαι ευτυχής, διότι σε όλη την πορεία του σύγχρονου διαχριστιανικού διαλόγου δεν υπήρξαν ριψάσπιδες και μηδίσαντες από την πλευρά των Ορθοδόξων. Ίσως, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν υπερβάλλων ενθουσιασμός και ζήλος, αλλά ποτέ προδοσία» υπογράμμισε ο Γέρων μητροπολίτης Χαλκηδόνος ξεκαθαρίζοντας πως «Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουμε εντονότερη από όλους την πικρία των αποτυχημένων προσπαθειών διαλλαγής, όταν η Χριστιανική Αυτοκρατορία της Ανατολής ευρέθη σε πολιτική αδυναμία. Ακόμη, όμως, και στις πιο δύσκολες στιγμές του Γένους των Χριστιανών το εκκλησιαστικό φρόνημα της πιστεύουσας κοινότητας παρέμεινε ρωμαλέο. Για κάθε Σύνοδο της Λυώνος η Ορθοδοξία γεννά έναν Γρηγόριο Παλαμά, για κάθε Φερράρα-Φλωρεντία έναν Μάρκο Ευγενικό» για να καταλήξει πως «Στους σημερινούς καιρούς οι φύλακες των τιμαλφών της Πίστεως παραμένουν άγρυπνοι».

Κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσης του μητροπολίτη Εμμανουήλ στην κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο τιμώμενος Ιεράρχης επέλεξε να αναφερθεί στην Δ’ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας, αναλύοντας τα ζητήματα που έλυσε αλλά και αυτά που δεν κατόρθωσε να επιλύσει.

«Η Σύνοδος της Χαλκηδόνος διατήρησε την ισορροπία μεταξύ των δύο φύσεων με έμφαση στην ενότητα Θεότητας και Ανθρωπότητας, δηλώνοντας, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ένα Πρόσωπο με δύο φύσεις χωρίς σύγχυση, τροπή, διαίρεση η αποκοπή. Η διαφορά μεταξύ των δύο φύσεων δεν καταργείται λόγω της ένωσης, αλλά η τελειότητα της καθεμιάς διατηρείται, και ενούνται σε ένα Πρόσωπο και μία Υπόσταση» υποστήριξε ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος.

ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΑΙΑΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ

Η ομιλία του δεύτερου τη τάξει μητροπολίτη του Οικουμενικού Θρόνου μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αν και εκφωνήθηκε στην Αθήνα είχε αποδέκτες σε όλες τις ορθόδοξες πρωτεύουσες. «Οτιδήποτε δεν αποτελεί δογματική συνθήκη είναι επιλύσιμο, όπως μας έχει διδάξει η πείρα των αιώνων» είπε με νόημα για να υπενθυμίσει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης  που έλκει τα προνόμια της από τον 28ο Κανόνα της Συνόδου της Χαλκηδόνας «Τόσο για τους πρεσβυγενείς Θρόνους της Ανατολής όσο και για τις θυγατέρες και αδελφές Εκκλησίες, που προήλθαν από τα σπλάχνα Της, (…) αποτέλεσε και θα αποτελεί εσαεί την ασφαλή μητρική και αδελφική καταφυγή, το πνευματικό ιατρείο κάθε προβλήματος, την σκέπη προστασίας και το κριτήριον της ευσπλαγχνίας».

Για τον μητροπολίτη Εμμανουήλ, το έργο και την προσωπικότητα του μίλησαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος Δημόπουλος και ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Καραγεωργούδης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ