Με σκληρές εκφράσεις όπως ακατανόητη, αχαρακτήριστη, προκλητική και απαράδεκτη περιέγραψε ο Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χρήστος Οικονόμου, την ενέργεια του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου να μνημονεύσει τον μητροπολίτη Επιφάνιο ως προκαθήμενο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Εδώ έχουμε μια ακατανόητη, αχαρακτήριστη, προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια του Προκαθημένου και δεν ξέρω  αν αυτό το πράγμα έχει σχέση και με άλλους παραμέτρους»,

Ο κ. Οικονόμου είπε πως δεν γνωρίζει ποιοι λόγοι οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στην μνημόνευση του Μητροπολίτη Ουκρανίας Επιφάνιου, αλλά επεσήμανε πως αυτή η ενέργεια ήταν αντικαταστατική, αντικανονική, αυθαίρετη και ως εκ τούτου μη γενόμενη αφού υπάρχει δεσμευτική απόφαση της 9 Σεπτεμβρίου που δεν του επέτρεπε στις 25 Οκτωβρίου κατά την χειροτονία του νέου Επισκόπου Αρσινόης σε αυτή τη Μνημόνευση εν αγνοία και ερήμην των μελών της Συνόδου.

“Αιφνιδίασε τους πάντες μνημονεύοντας , παρά την γνώμη της Ιεράς Συνόδου παρά τους ορισμούς του Καταστατικού Χάρτη που ορίζει ότι η Σύνοδος αποφασίζει για όλα τα θέματα νομοκανονικά, λειτουργικά, δογματικά και ηθικά”.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία διοικείται συνοδικά, δεν διοικείται ατομοκεντρικά και προσωποκεντρικά ή με έναν διευθυντή. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έτσι διοικείται Συνοδικά δια μέσου των αιώνων από την Αποστολική Σύνοδο του 49 μ.Χ. Συνεπώς είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα ότι ο Αρχιεπίσκοπος και Πατριάρχης είναι απλά και μόνο primus inter pares. (πρώτος μεταξύ ίσων) και ο ρόλος του είναι να υλοποιήσει αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη και τους κανόνες της Εκκλησίας».

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφιού του και αθεολόγητα πράγματα και εκτός των κανόνων[…] Μόνο στην Παπική εκκλησία θα μπορούσε μια τέτοια  αντίληψη να υλοποιηθεί διότι εκεί πρώτος και τελευταίος είναι ο Πάπας που αποφασίζει και διατάζει, όπως και στην περίπτωση της προτεσταντικής εκκλησίας, όπου εκεί έχουμε λαϊκισμό», ενώ συμπλήρωσε ότι κινδυνεύει να δημιουργηθεί σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου.

«Με αυτή του την ενέργεια δημιούργησε σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου και αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα γιατί εάν είναι συνεπείς οι Συνοδικοί, όπως είναι και οι τέσσερεις που έστειλαν αντίδραση, σημαίνει ότι έχουμε σοβαρό σχίσμα», είπε.

Ετικέτες: