Αυτή είναι η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη που γίνεται τζαμί ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ

Photo: FLICKR/Memet Rifatovic

Δεκατέσσερις ολόκληρους αιώνες ιστορίας κουβαλά η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, το ιστορικό αυτό μοναστήρι, ενταγμένο και αυτό στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που με απόφαση του Τούρκου Προέδρου μετατρέπεται και πάλι σε τζαμί.

Ο πρώτες αρχαιολογικές αναφορές τοποθετούν την ίδρυση της μονής στις αρχές του 6ου αιώνα από τον άγιο Θεόδωρο, ο ναός όμως κτίστηκε στα τέλη του 11ου από τη Μαρία Δούκαινα, πεθερά του Αλεξίου Α’ Κομνηνού. Λίγα χρόνια αργότερα βέβαια, στις αρχές του 12ου αιώνα, χρειάστηκε να επισκευαστεί λόγω πιθανώς κάποιου σεισμού, ενώ τα εξαιρετικά ψηφιδωτά που τον κοσμούν χρονολογούνται στις αρχές του 14ου αιώνα.

Μετά την άλωση της Πόλης, η Μονή της Χώρας υπέστη εκτεταμένες καταστροφές, ενώ γύρω στα 1500 μετατράπηκε από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Β’ σε μουσουλμανικό τέμενος με την ονομασία Καριγιέ (=χώρα στα αραβικά) τζαμί.

Τοιχογραφίες και ψηφιδωτά της Μονής καλύφθηκαν με γύψο περίπου τον 17ο με 18ο αιώνα, ενώ η διαδικασία καθαρισμού τους αλλά και αναστήλωσης του ναού ξεκίνησε το 1947, δυο χρόνια μετά τη μετατροπή της Μονής σε μουσείο.

Σήμερα, λιγότερο από ένα μήνα μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά, το τουρκικό κράτος προχωρά, ή μάλλον επιστρέφει, σε μία ακόμη πρόκληση προς τον χριστιανικό κόσμο, μετατρέποντας και πάλι την ιστορική αυτή μονή σε ισλαμικό τέμενος.

Φωτογραφιες: FLICKR/fusion-of-horizons

Ετικέτες: